Analys

Kherson brinner igen!

Ryska befälhavare har upprepade gånger ljugit om att den ukrainska kontrollen över Krynky länge har hanterats
Kherson brinner igen!

Ryska befälhavare har upprepade gånger ljugit om att den ukrainska kontrollen över Krynky länge har hanterats. Men det har den inte, och de känner att de måste agera mot det, även om det inte riktigt finns där – hur befälhavarna förklarar ett sådant scenario för någon som frågar vad som pågår är ett mysterium.

Detta har länge varit något av ett drönarkrig, och ukrainarna har vunnit det här sedan det började. Ryssarna klagar över mängden ukrainska drönare, överlägsenheten hos ukrainska EW, men framför allt, ukrainarnas förmåga att samordna med sitt artilleri från drönarna – och den resulterande hyper-effektiva målsökningen med ett minimalt antal granater.

Hjälp för Ukraina har nu anlänt och börjar ha en effekt – och ryssarna upptäckte detta under de senaste dagarna. Utan luftförsvar i denna sektor kan Ukraina enkelt använda sin begränsade luftmakt och påbörjade leveransen av precisionsstyrda bomber mot högkvartersplatser och ammunitionsdepåer bakom de ryska linjerna. En annan hög prioritet har varit ryska drönaroperatörer och drönarförsörjningsdepåer.

Några av dessa attacker sägs ha kommit från GLSDB eftersom de möter lite störningar här från rysk störning. Fler var resultatet av de franska levererade Hammer som nu levereras. En av de mest framgångsrika attackerna kom efter upprepade försök att eliminera ett drönarkommando i Kozachi Laheri. Drönare hade skadat det, men ryssarna fortsatte att använda det och antog att de ukrainska angriparna trodde att det inte längre var i drift. Konstant övervakning visade något annat, och den franska ASM-250-bomben förvandlade platsen från en ruin till en hög med damm.

Ryssarna har länge haft ett problem här. Det anses inte vara en nyckelfront. Det får inte mycket leveranser och det är svårt att få leveranser till området i den mängd som behövs om operationerna intensifieras. Det finns också den defensiva mentaliteten i denna sektor. De ser floden som en möjlig försvarsbarriär och framtida gränspost efter kriget. Det är bara en fråga om att vänta ut det. Den ukrainska sidan håller förstås inte alls med.

Den långsiktiga frågan är vad båda sidor kan göra för att förändra situationen? Ryssarna skulle kunna om de ville. Det skulle kräva en samordnad insats och många män, men Ukraina har inte djupet på den södra stranden för att hålla det på obestämd tid. Ryssarna är dock engagerade i att utforska sina möjligheter i andra områden. Detta spelar helt enkelt inte tillräckligt stor roll. Att lämna det orört ger fortfarande Ukraina möjlighet att utöka sitt fotfäste – men för att göra det måste de få mer än bara infanteri över floden i små båtar, och även om de gjorde det måste de sedan förse bränsle och ammunition för det. Det är inte omöjligt men det är inte lätt, det skulle ta månader av förberedelser och fungera nästan som en mini-D-Day. Och för att det ska fungera behöver man luftherravälde och klar himmel.

Fördelen här är naturligtvis att detta är det enda området som geografiskt sett, med sina västra flygbaser och närhet till fronten, tillsammans med ett luftförsvar och stridsflygfritt Krim, som kan bli möjligt.

Slava Ukraini! 🇺🇦

Related news