Analys

Ukrainsk kontraoffensiv

Ukraina inledde en motoffensiv sydost om Ivaniske i Chasiv Yar-sektorn av fronten. Ryssarna har använt denna by som den södra samlingspunkten för sina attacker för att omringa Chasiv Yar.
Ukrainsk kontraoffensiv

Ukraina inledde en motoffensiv sydost om Ivaniske i Chasiv Yar-sektorn av fronten. Ryssarna har använt denna by som den södra samlingspunkten för sina attacker för att omringa Chasiv Yar.

Genom att inleda attackerna har de ukrainska styrkorna underminerat ryssarnas förmåga att anfalla. Med hjälp av omfattande drönar- och artilleriförberedelser – tydligen har granater nått denna sektion från det nya hjälppaketet – lyckades de ukrainska trupperna förstöra ett betydande antal ryska fordon under cirka tre dagar – över trettio av alla typer. Dessutom fick ryssarna inga förstärkningar eftersom dessa togs ut när de lämnade Bakhmut.

Ryska trupper, när de stod inför ett sådant angrepp, flydde antingen eller gömde sig i sina skyttegravar. Vid ett tillfälle befriade bokstavligen två ukrainska stormtrupper en hel skyttegravslinje på egen hand, vilket möjliggjorde för deras enhet att följa upp och återta över 500 meters djup av mark i ett avgörande område.

Detta gör det möjligt för ukrainarna att skydda den norra infarten till Klieschievka och den södra infarten genom Ivaniske till Chasiv Yar, vilket minskar ryssarnas förmåga att attackera båda. Detta har en bredare betydelse eftersom det tvingar ryssarna att förstärka områden de inte hade planerat och späder ut deras styrkor från bredare attacker. Ukraina har också kunnat använda lugnet i striderna på den norra axeln av attacken på Chasiv Yar för att förstärka sina egna positioner.

Totalt sett lyckades två heroiska individer med en anmärkningsvärd bedrift, visade initiativ, viljestyrka och karaktär, tillsammans med stor skicklighet.

Dessutom kommer det faktum att Ukraina ens kunde genomföra en sådan motoffensiv att ha överraskat ryssarna.

När man jämför den skickliga stridande reträtten under tryck som Ukraina genomförde den senaste veckan med det kaotiska sammanbrottet av det ryska försvaret under tryck, visar det att ryssarna är lika svaga på defensiven när det går fel som de alltid har varit. Det har aldrig varit något som ryssarna har tränats att göra väl.

Enastående och uppmuntrande ukrainsk prestation!

Slava Ukraini! 🇺🇦

Related news