Analys

MÅL: VUHLEDAR

Ukraina har till slut tvingats dra sig tillbaka från Novomikhailyvka efter nästan sex månaders strid för att försvara staden, som inte längre existerar
MÅL: VUHLEDAR

Ukraina har till slut tvingats dra sig tillbaka från Novomikhailyvka efter nästan sex månaders strid för att försvara staden, som inte längre existerar. Bombarderad av hundratals glidbomber finns det helt enkelt ingenstans kvar att försvara. Bomberna rensade också minfälten, vilket till slut gjorde det möjligt för ryssarna att ta ruinerna. Över åtta ryska regementen förlorades med dokumenterade bevis på att 314 pansarfordon och stridsvagnar förstördes i denna operation.

Varför är detta så viktigt för Ryssland?

Beläget nära den sydligaste änden av östfronten när den svänger västerut, ligger staden nära P0589-vägen som försörjer mycket av fronten för Ukraina i detta relativt lantliga område. Den vägen förbinder Vuhledar med Konstantynyvka, som nu är nästa mål i denna sydöstra sektor. Att skära av vägen bryter försörjningslinjerna för båda och förhindrar till stor del lateral överföring av styrkor. Det skulle avsevärt försvaga försvaret av båda städerna.

Vuhledar ses som en avgörande länk i försvaret av den sydöstra delen av fronten – ryssarna har förbrukat sig själva minst ett dussin gånger i försök att bryta den. Än en gång, trots att de var underlägsna med 7:1, höll Ukraina ut så länge de kunde. Det är glidbomberna som visar sig vara så effektiva. Långvarig användning av dem är förödande för förberedda försvar och lämnar ingenstans att gömma sig.

Brådskan att få fram luftförsvarssystem för att slå ut VKS:s leveransflygplan är nu kritisk.

Andra Utvecklingar

Ryssland har tillkännagett en serie övningar med taktiska kärnvapen – utplacering och praktisk användning. De hävdar att detta är ett svar på Storbritanniens uttalande att deras vapen kan användas mot ryska mål inom Ryssland, och Frankrikes försäkran om att de kommer att skicka arméenheter för att strida om de anser det nödvändigt och om Ukraina bjuder in dem. Ytterligare en rysk sabelskramling, oproportionerlig och lika farlig som alltid.

Amerikanerna gillar inte alls dessa anglo-franska uttalanden. De verkar tro att ingen ska tillåta Ukraina att använda något som donerats till dem på ryskt territorium före kriget. Det verkar finnas en tro i Washington att alla kom överens om detta tidigt, medan verkligheten är att även om Amerika kan ha sagt att det var deras föredragna position, och vid den tiden ingen motsatte sig, har kriget gått vidare.

Amerika var nära att överge Ukraina i europeiska ögon och Europa var villiga, för det mesta, att fylla gapet. Och det innebar att göra förändringar i tidigare förstådda men aldrig faktiskt tillkännagivna policyer om rysk mark. Logiken går att om du säljer eller ger vapen till ett land är det deras rätt att använda vad de har där de anser lämpligt. Det är inte säljaren eller givaren som trycker på avtryckaren – det är slutanvändaren. Amerikaner borde förstå det bättre än någon annan – deras lagar avlägsnar uttryckligen handvapenstillverkare från ansvar vid masskjutningar eller andra brott.

Om vi alla ska ses som att vi står upp mot Ryssland, kan vi inte ses som rädda för vad de kan göra. De måste veta att de inte skrämmer oss och att vi kommer att stå upp för oss själva. Under tiden kommer vi att göra vad vi kan och måste för att fortsätta stödja det tappra ukrainska folket och de väpnade styrkorna mot rysk imperialism.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news