Analys

Kharkiv & Lyman

Den senaste ryska offensiven i Kharkiv-regionen har tvingat ukrainska styrkor att dra sig tillbaka från Novomikhailyvka efter nästan sex månaders intensiva strider.
Kharkiv & Lyman

Den senaste ryska offensiven i Kharkiv-regionen har tvingat ukrainska styrkor att dra sig tillbaka från Novomikhailyvka efter nästan sex månaders intensiva strider. Samtidigt pågår hårda strider mellan ryska och ukrainska styrkor runt Lyman och Kremina, där skogen Sebrianska har förvandlats till en förödande slagfält. Ryssarnas mål är att skapa kaos och avskräcka ukrainska trupper från andra regioner, samtidigt som de försöker återta mark förlorad i september 2022. Denna utveckling betonar det fortsatta intensiva kriget och de strategiska utmaningarna på östfronten.

Kharkiv Front Mål A

Nu när jag har tillräckligt med information, är detta vad jag tror att ryssarna gör. Den vänstra sidan av floden och reservoarerna är ett anfall riktat mot att nå en punkt där ryssarna kan beskjuta Kharkiv konstant och jämna staden med marken. Till slut, någon gång i framtiden, tror de att de kommer att ta den. Poängen är beskjutningen och att tvinga ukrainarna att hålla betydande styrkor på plats för att försvara staden.

Kharkiv Front Mål B

Huvudsyftet med attacken är att länka upp med styrkor från Kremina. Huvudorsaken till att detta måste vara sant är att de själva förstör alla medel för att korsa från höger bank av floden till vänster för att stödja gruppen vid mål A – för att stoppa ukrainska styrkor från att korsa för att stödja. Om målet var att stödja Kharkiv-målet skulle de helt enkelt inte göra detta. Detta angrepp handlar om att korsa gapet till Kremina och mötas upp, sedan kommer de att trycka söderut längs höger flodbank i ett försök att återta allt land de förlorade i september 2022. Jag tror att de tror att de har tillräcklig kraft och rörlighet kvar för att göra detta ganska snabbt. Jag misstänker att de överskattar sina kapaciteter.

Vad gäller de andra ryska styrkorna som är utplacerade längre norrut i Kursk oblast? Två möjligheter – de är där som en distraktion för att fixera trupper men också som reserv för att mata de andra två offensiverna. Den andra möjligheten är att de också rör sig in i ukrainskt territorium främst som en fixeringsåtgärd. Tunnare trupper för Kharkivs försvar.

LYMAN

Ryssarna opererar ut från Kremina och ukrainarna ut från Lyman. Lyman var en nyckellogistiknod som togs tillbaka från ryssarna i september 2022. Offensiven från norr och Kremina är slutligen utformad för att komma ner från norr och bakom Lyman. Det är avgörande för alla framtida framryckningar från båda sidor. Mellan Lyman och Kremina ligger den en gång vackra Sebrianska skogen. Strider har rasat i skogen sedan oktober 2022. Ingen av sidorna har gjort några verkliga framsteg och skogen är artilleriförstörda trädstubbar. Båda sidor arbetar ihärdigt för att undergräva den andra i detta område. Ryssarna har flyttat närmare floden, mest vid Terny men har misslyckats med att nå den genom fälten trots upprepade försök att göra det. De kommer troligen att återuppta försöken när den norra offensiven får fart, så mycket som en distraktion. Vad de vill är att skära av flyktvägarna över Sherebets-floden och reservoaren för att tvinga ukrainarna att snabbt överge hela området istället för att ryssarna ska kämpa för det. Det skogbevuxna området är ett infanterikrig. Det finns helt enkelt ingen plats att manövrera maskiner. Fronten i skogen är i stort sett statisk med ryssarna som försöker använda artilleri då och då för att fördriva försvararna, sedan följer de upp med ytterligare ett köttanfall. Det bästa sättet för Ukraina att stoppa de ryska framstegen är att se till att de inte samlar tillräckligt med trupper i skyttegravarna för att göra ett drag, så de trakasserar skyttegravarna med drönarbomber och granater. Ukraina använder sitt långdistansartilleri för att kontra det ryska artilleriet – det är troligen en av de mest förslitande sektorerna på fronten över tid. Med ryssarna i stort sett utmattade här men orörda, och en annan offensiv på gång längre norrut, bestämde sig Ukraina, trots att de var underlägsna, för att pressa sin tillfälliga fördel. De riktade sig mot de flera platserna för ryska ammunitionslager som förser skyttegravarna lokalt i skogen. När dessa exploderade, orsakade det ovanligt torra vädret att den döda undervegetationen och träden fattade eld. Den ryska sidan av skogen sveptes snabbt in i tjock rök – och det torra vädret gjorde att några ukrainska områden också fattade eld från ryskt artilleri, men inte alls lika illa som på den ryska sidan som snabbt nådde en allvarlig nivå. Så pass att frontlinjerna blev ohållbara. När elden avtog kunde ukrainarna dra nytta av att de västliga vindarna blåste röken in i de ryska linjerna.

Med ryssarna tvungna att dra sig tillbaka hävdar de att de har återtagit betydande områden – även om det är svårt att föreställa sig hur förhållandena är. Om du någonsin har varit i en skog efter en brand (vi brukade få dem vartannat år där jag växte upp), är lukten och den kvarvarande föroreningen nästan outhärdlig, en djup stickande lukt som tränger in i allt. Du kan inte ignorera det. Sedan finns det det glödande träet, askmoln som blåses upp av vinden och mycket mer. Det är djupt obehagligt. Bara regn avslutar det – om du kan stå ut med lukten av askan när den är fuktig och torkar ut. Det kväver dig och fastnar i halsen när du andas. Fördelen är att ryssarna är förbannade. De verkar ha förlorat en hel del av vad de vann över ett års strider i skogen.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news