Analys

Ukrainas seger i Lyman-området

Ryssarna har i månader pressat fram en utbuktning mot Sherebets-floden och reservoaren, i ett försök att tvinga tillbaka ukrainarna över den så att de slutligen kan attackera Lyman igen, en viktig väg- och järnvägsknutpunkt.
Ukrainas seger i Lyman-området

Ryssarna har i månader pressat fram en utbuktning mot Sherebets-floden och reservoaren, i ett försök att tvinga tillbaka ukrainarna över den så att de slutligen kan attackera Lyman igen, en viktig väg- och järnvägsknutpunkt.

Ukrainarna insåg att den ryska offensiva kraften här minskade – särskilt när trupper flyttades norrut för offensiven i Kharkiv. Byarna Terny, Torske och Yampolivka har förblivit försvarade och obrutna trots ryska försök att övervinna dem.

Ukrainarna insåg att ryssarna var distraherade på andra håll, deras styrkor försvagade och i ett tidigt skede av omorganisering – en situation de inte kunde ignorera. Trots detta har ryssarna en numerär överlägsenhet på 2:1 i detta sektor.

Steg ett i attacken var en obeveklig drönarattack på ryskt infanteri i deras skyttegravar och gömställen. Sedan lade de beryktade oktokoptrarna minor på ryska logistikvägar till fronten. Detta visade sig vara oerhört användbart och det finns nu gott om videomaterial som visar ryssarna förlora lastbilar, stridsvagnar och pansarfordon till minor som de inte hade någon aning om fanns där. Minorna lades på natten för att förhindra att de stora oktokoptrarna skulle ses. Eftersom de kan vara ganska högljudda använde ryssarna ljudlyssningsposter för att försöka upptäcka dem, men dessa var mycket synliga och togs noggrant ut innan minläggningen började.

Avskurna från sina försörjningslinjer av minor och utan förstärkningar, slog ukrainarna till i mitten av utbuktningen, efter att ha skapat en mycket lokaliserad överlägsenhet i män och material.

Ryssarna förväntade sig inte det och blev totalt överraskade. Ryska soldater bar inte ens sina kroppsskydd och var helt oförberedda. För att behålla chockvärdet genomfördes hela attacken av infanteri – vilket hade avslöjat attacken om de hade använt pansarfordon.

Ryskt artilleri försökte kontra men misslyckades med att bromsa ukrainarna som återtog en nyckelförsvarspunkt på frontlinjen, och tog många ryska fångar som helt enkelt kapitulerade.

Drönare slog återigen hårt mot ryskt artilleri och Gradsystem och minskade eldvolymen på Ukrainas framryckning.

Detta är ingen krigsavgörande seger men det visar hur initiativ och precision, med noggrann planering och samordning, kan vända en svagare styrka till en framgångsrik, skapa taktisk överraskning och uppnå sina mål. Ryssarna får inte alltid som de vill.

Under tiden fortsätter ryssarna att flytta in i gränsstaden Vovchansk i Kharkiv-området och bekräftas vara i centrala området nära sjukhuset. På andra delar av fronten har de det tuffare.

Situationen är mer komplicerad för ukrainarna eftersom ryskt artilleri avfyras från andra sidan gränsen och de är förbjudna att använda västerländska vapen på ryskt suveränt territorium – något som västerländska nationer fortfarande är ganska eniga om trots de uppenbara problem det orsakar.

Situationen där förblir flytande. Ryssarna har en fördel men de har inte utnyttjat den så framgångsrikt som de borde och kunde ha gjort, och ukrainarna har varit flexibla och ofta djärva i sitt försvar. Det är en mycket komplex situation som snabbt kan svänga åt båda hållen.

Slava Ukraini 🇺🇦!

4o

Related news