Analys

Kharkiv: Ryssarna hålls tillbaka

Efter att ha avancerat cirka 8 km in i Ukraina har ryska trupper mött hårt motstånd och hålls nu tillbaka av ukrainska försvarslinjer i Kharkiv-regionen.
Kharkiv: Ryssarna hålls tillbaka

Efter att ha avancerat cirka 8 km in i Ukraina har ryska trupper mött hårt motstånd och hålls nu tillbaka av ukrainska försvarslinjer i Kharkiv-regionen.

Efter att ha avancerat cirka 8 km in i Ukraina har ryssarna i stort sett hållits tillbaka. Detta beror på en kombination av reserver, försvarslinjer, tillräckligt djup för att kunna beskjuta dem med de vapen som levererats enligt användningsvillkoren från givarna, och den snabba omplaceringen av elitbrigader.

Ryssarna har tagit ungefär halva Vovchansk på höger sida av floden och har nått utkanten av Liptsy på vänster sida. Liptsy är viktigt eftersom det är en punkt på huvudvägen från Kharkiv till Ryssland som de kan använda för att beskjuta staden med artilleri. Eftersom ryssarna verkar besatta av att jämna staden med marken är detta deras främsta mål.

Under det initiala anfallet lyckades de ukrainska gränsvakterna – små grupper avsedda att identifiera angriparna och bedöma deras styrka innan de retirerade till den första försvarslinjen – hålla sina positioner i upp till åtta timmar. Detta gav ovärderlig underrättelseinformation och utgjorde ett stort hinder för den ryska framryckningen.

Detta kan ha tillåtit ryssarna att ta de första fyra byarna, men försvarsplanen var alltid att offra dessa – det fanns ingen genomförbar möjlighet att försvara dem.

Gränsvakternas insats var exceptionell och överträffade allas förväntningar – verkliga hjältar. Den stora majoriteten nådde framgångsrikt den första försvarslinjen framför Liptsy och köpte värdefull tid.

Drönaroperatörerna från 42:a brigaden visade återigen sin otroliga skicklighet genom att förstöra våg efter våg av ryskt pansar – ryssarna gjorde det lättare genom att följa samma anfallsrutt gång på gång. Det finns en mängd videobevis som visar deras framgång.

Ryssarna är fortfarande upphållna vid den initiala försvarslinjen som var utformad för att hålla dem tillbaka tills de ukrainska reserverna kunde nå den första försvarslinjen, som fortfarande ligger 3 km söderut, vilket säger något om hur hårt ukrainarna kämpar mot fienden. Man får en känsla av att ryssarna förväntade sig att detta skulle vara mycket enklare och snabbare. De försökte definitivt använda en mer kombinerad styrketyp för detta anfall. Istället har det blivit mycket långsammare och mer utdraget än de planerat.

De ryska infanteristyrkor som nådde Liptsy blev snabbt övermannade och många kapitulerade.

Fronten vid Vovchansk hade samma plan som Liptsy. De första gränsbyarna kunde inte hållas och en stridande reträtt blev nödvändig. Vovchansk är dock mycket närmare gränsen och med den ryska styrkans tyngd här kom de in i staden.

Ett annat problem för försvararna var de öppna fälten här som lämnade ingenstans att gömma sig och det fanns öppna områden överallt utan försvarspositioner.

Detta innebar att de var tvungna att dra sig tillbaka – men de hade också samma problem med att kunna beskjuta ryssarna endast på ukrainskt territorium. För det behöver man utrymme.

Än en gång gjorde gränsvakterna en extraordinär stridande reträtt och höll ryssarna utanför staden så länge de kunde medan förstärkningar anlände.

Huvudförsvarslinjen här är inte i den norra delen av staden, utan söder om centrum på den södra stranden av floden Vovcha.

Det har tagit ryssarna en vecka att flytta sig bara 3,5 km och de är långt ifrån att ta Vovchansk. De står inför mobila och flexibla försvar som gör deras liv till ett elände, trots att de har obegränsat luftstöd från glidbomber.

Problemet är att glidbomberna bara fungerar på fasta positioner och ukrainarna håller sig mobila för att trakassera angriparna.

Fortfarande kvarstår det stora problemet att inte kunna slå mot ryska försörjningar och förstärkningar över gränsen.

Anthony Blinken, USA:s utrikesminister, antydde att amerikanerna inte hindrade ukrainarna från att göra vad som behövdes, genom att använda frasen “det är Ukrainas beslut om hur de ska driva kriget”. Var det tillstånd eller inte? Ingen visste. När talespersonen för utrikesdepartementet tillfrågades sa hon “det har inte skett någon förändring av USA:s ståndpunkt”. Så vi vet fortfarande inte och antar att användningen av vapen över gränsen är otillåten.

Efter en vecka har vi en mycket bättre bild av vad ryssarna gör och hur det går.

Vi har också uppmuntrande tecken på att ukrainska styrkor överallt får den ammunition de behöver. Flera diskreta kommentarer och bilder indikerar att 155 mm granater flyter liksom ammunition för handeldvapen.

Klusterammunitioner kan vara avskyvärda som koncept men de har varit oerhört effektiva i detta krig där Ryssland har en så stor manöverfördel.

Sammantaget en modig och intensiv försvarsinsats av Ukraina som har visat stor skicklighet och mod – och ärligt talat en hel del mycket effektiv och välkommunicerad personalplanering.

Saker och ting går inte så här bra för försvararna utan rigoröst personalarbete och att alla vet vad som var menat att hända. Problemen har alltid handlat om hur mycket mark som skulle ges upp för att försvara framgångsrikt med tanke på geografins, anfallsviktens och restriktionernas krav på var de kunde skjuta. En vecka in i detta och jag tror att Ukraina har mycket att vara stolt över.

Frågan är vad ryssarna kommer att göra med trupperna som är stationerade längre runt gränsen i Kursk?

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news