Analys

Analys från Krynky

Ukrainas skickliga användning av drönare och taktik fortsätter att försvaga de ryska styrkorna vid fronten. Senast i Krynky har ukrainska styrkor utnyttjat sina resurser för att hålla ryssarna ständigt på defensiven och dra nytta av den ryska besattheten av symbolik,…
Analys från Krynky

Ukrainas skickliga användning av drönare och taktik fortsätter att försvaga de ryska styrkorna vid fronten. Senast i Krynky har ukrainska styrkor utnyttjat sina resurser för att hålla ryssarna ständigt på defensiven och dra nytta av den ryska besattheten av symbolik, vilket har lett till betydande förluster för de ryska styrkorna.

Rapport från Krynky

Minns ni förra veckan när ukrainarna befriade den viktiga deltaön Nostriga, vilket orsakade stor frustration hos angriparna. Ryssarna har inte stora styrkor här, så de var tvungna att dra tillbaka trupper från området vid Krynky, som de har kämpat med att kontrollera, för att skicka soldater söderut till deltat.

Ryssarna har tvingats sluta använda tunga pansarfordon eftersom de inte har tillräckligt många i detta område och ukrainska drönare dominerar så mycket att de inte skulle ha en chans att avancera även om de hade dem. Ukrainarna är också mycket bättre på att koordinera drönare och artilleri, och nu när de får nya granater behöver de inte hålla tillbaka lika mycket som tidigare.

Misslyckandet för den ryska 18:e kombinerade armén i detta frontavsnitt resulterade i att dess befälhavare avskedades – en ovanlig händelse då misslyckande i Ryssland ofta belönas så länge man förblir lojal mot tsaren.

Den bisarra verkligheten på marken har varit att ryska styrkor upprepade gånger hävdat att de rensat Krynky när de aldrig har gjort det. Deras bevis har varit att sätta upp flaggor. Till och med i Ryssland verkar det som om man bara kan ljuga om en militär framgång så många gånger innan man måste stå till svars för verkligheten.

Detta gav ukrainarna idén att använda drönare för att sätta upp flaggor på byggnader och mitt på öppna fält – med vetskap om att ryssarna skulle behöva ta bort dem till varje pris. Fyra attacker under en vecka och tjugo döda ryssar bara för att ta bort en flagga.

Ukrainarna har sedan rullat ut taktiken och börjat sätta upp flaggor på nästan alla höga torn, byggnader eller kranar för att tvinga ryssarna att agera. Oftast skickar de män för att ta bort dem, rakt in i en fälla. Om inte, använder de 1-3 FPV-drönare för att göra jobbet.

Taktiken har visat sig vara så framgångsrik att ukrainska styrkor i Chasiv Yar har börjat göra samma sak för att uppmuntra angriparna att ta dumma risker och fånga dem i fällor. De är så besatta av flaggorna och vad de symboliserar att de inte kan låta bli att attackera varje gång, rakt in i fällan.

Det betydande med Krynky och att hålla ryssarna ständigt på tå här är att de har 75 000 trupper baserade på denna front. De är ofta inte de bäst tränade eller utrustade, och definitivt inte de bäst försörjda, men de är bättre här ur Ukrainas perspektiv än någon annanstans där de kan orsaka mer problem.

Annars verkar ukrainarna ha orsakat stor skada på flygbasen Belbeck i Krim förra veckan. Satellitbilder som nu finns tillgängliga visar att hela flygbränslesystemet och tankarna på platsen var helt förkolnade och minst ett halvt dussin flygplan förstördes. Kratrar på landningsbanorna och infrastruktur skador är utbredda och flygfältet, som var viktigt för VKS stöd flygningar och glidbombningar, är ur funktion.

Information om skadorna på oljeraffinaderierna kommer in, vilket visar att de väsentliga destillationstornen på tre platser förstördes tillsammans med flera bränsletankar. Det är dessa destillationstorn som verkligen är viktiga – utan dem är fabriken i princip värdelös.

Tillgången på artillerigranater har utan tvekan börjat göra skillnad. De ryska styrkorna står inför allt tuffare utmaningar som en följd av tungt artilleri. En av de bisarra fördelarna för Ukraina med bristen var att det möjliggjorde reparation och renovering av många av artilleripjäserna de inte kunde använda, och dessa har nu börjat återgå till strid i ett ‘så gott som nytt’ tillstånd, vilket förbättrar deras chanser och träffsäkerhet.

Ryssland kommer inte att vinna!

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news