Analys

Ukraina har reserver: Ny skapade enheter står klara för strid

Trots spekulationer om att Ukrainas försvarsstyrkor är uttömda på reserver, visar nya uppgifter att landet har fler oanvända trupper än vad som tidigare rapporterats.
Ukraina har reserver: Ny skapade enheter står klara för strid

Trots spekulationer om att Ukrainas försvarsstyrkor är uttömda på reserver, visar nya uppgifter att landet har fler oanvända trupper än vad som tidigare rapporterats.

Flera nyligen skapade enheter, inklusive reservbrigader, förblir redo att sättas in i strid. Frågan kvarstår dock: För vilka ändamål hålls dessa reserver?

Ukraina Har Fortfarande Reserver: Ny Skapade Enheter Står Klara för Strid

Alla våra trupper är nu antingen här eller i Chasovoy Yar. Jag har använt allt vi har. Tyvärr har vi ingen kvar i reserven,” sade chefen för GUR, Kyrylo Budanov. Många tolkade Budanovs ord som att Ukraina saknar reserver helt och hållet, men detta stämmer inte fullt ut.

Det är viktigt att komma ihåg att Budanov endast leder GUR, och de nybildade enheterna inom GUR har faktiskt blivit stridsenheter från reserverna. Detta bekräftas av introduktionen av den nybildade “Vidar”-avdelningen i Vovchansk, som är en del av GUR. Detta antyddes av Ruslan Kaganets, som tidigare ledde “Sonechko” inom samma struktur.

Enligt källor som citerar Budanov finns det uppgifter om delvis tillbakadragande av vissa brigader från öst. Det går dock inte att bekräfta ett fullständigt tillbakadragande. Däremot kan man konstatera att en av de individuella bataljonerna från Novokakhovskayas 57:e separata motoriserade infanteribrigad finns i Kharkivs gränsregioner.

Reservstyrkorna och Deras Roll

Nyligen omformades reservkåren till den 11:e armékåren. Enligt vissa källor inkluderar 11 AK brigader som: 3 OTBr, 45 OABr, 60 OMBr, 61 OMBr, 63 OMBr. Andra källor, som inte specificeras, nämner att kåren också innefattar 141 separata infanteribrigader som aldrig har deltagit i strid.

Med tanke på att dessa brigader, liksom flera andra från 140-serien, började bildas i februari 2023, borde de nu vara fullt formade. Detta innebär, för ett ögonblick, så många som fyra infanteribrigader. Normalt sett består en brigad av 3 till 5 tusen personal.

Nya Brigader på Väg

Utöver detta började formationen av 150-seriens brigader i oktober 2023: 150, 151, 152, 153 och 154, vilka ännu inte har visat sig någonstans, men några av dem är troligtvis i det sista stadiet av fullbordan och vidareutbildning av personal. Dessa var också en del av reservkåren, men deras nuvarande status är okänd och de deltar inte i striderna.

Nätverket har nyligen fått kännedom om den 155:e separata infanteribrigaden. Dessutom finns det information om möjliga formationer av 156, 157, 158 och 159 brigader av samma typ. Den enda kända platsen för en av dessa, 159, är att den kan bildas i Mykolaiv oblast.

Slutsats

Trots att reserverna inom markstyrkorna kan vara begränsade för strategiska planer, kvarstår frågan: För vilka ändamål hålls dessa reserver och vad förbereds de för? Det står klart att Ukraina har reserver kvar, och de är redo att sättas in när tiden är rätt.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news