Analys

Lymanfronten: Nya Realiteter för Ryssland

På Lymanfronten står Ryssland inför nya utmaningar när deras försök att avancera mot Sherbetsfloden möter det hårt motstånd.
Lymanfronten: Nya Realiteter för Ryssland

På Lymanfronten står Ryssland inför nya utmaningar när deras försök att avancera mot Sherbetsfloden möter hårt motstånd. Trots omgrupperingar och förändrade strategier har de ryska styrkorna ännu inte lyckats bryta igenom de ukrainska försvarslinjerna.

De ryska styrkorna försöker ständigt pressa fram sin utbuktning mot Sherbetsfloden, desperata att ta de tre byarna runt Torske. Trots att de har behövt återhämta sig under de senaste två veckorna, har de aldrig helt slutat sina försök.

Förra veckan lyckades de ukrainska styrkorna genomföra en framgångsrik motoffensiv och återta nyckelpositioner i mitten av utbuktningen, främst i befästa trädlinjer. Utan några resurser att slå tillbaka med accepterade de ryska styrkorna helt enkelt situationen.

Under processen med att omorganisera och återutrusta verkar den ryska kommandot ha utvecklat en ny strategi, efter att äntligen ha insett att ändlösa vågor av infanteriattacker inte fungerade och att förlusterna var ohållbara. Ukraina slog tillbaka dem varje gång.

De första attackerna riktades mot Yampolivka och Terny i den nordcentrala delen av utbuktningen och var helt infanteribaserade, medan en andra pansarattack skulle inledas ett par dagar senare mot Torske i den södra delen av utbuktningen, efter att de ukrainska styrkorna hade förflyttats för att slå tillbaka den norra infanteriattacken.

Ryssarna använde pansrade anfallsgrupper för att leverera trupper till de skogsområden och påbörjade sedan sin infanteriattack i den norra sektionen. Dessa leveranser utfördes i mycket hög hastighet så att fordonen knappt stannade och retirerade så snart deras trupper hade landstigit – de hängde inte kvar för att bli upptäckta av ukrainska drönare. Ukraina bekräftade att de förlorade ett par små positioner men att de ryska förlusterna hade varit extremt höga och att försvaret var väl förberett för dem.

Sedan kom de mekaniserade attackerna i söder mot Torske. Den första vågen bestod av tre APC:er och ett par stridsvagnar som färdades i en kolonn, men det gick inte bra. Ukrainarna med färsk artilleri började göra det svårt och ryssarna körde in i en trädlinje som de ukrainska styrkorna hade minerat mycket tungt. De ryska stridsvagnarna var tvungna att röra sig långsamt för att säkerställa att deras minrullar fungerade, men i och med detta blev de sittande mål för artilleri. Hela operationen fastnade i minorna och soldater som landstigit från de funktionshindrade bärarna flydde, utan att ha lyckats nå någon försvarbar position eller engagera de ukrainska styrkorna. Klustervapen avslutade deras militära karriärer.

Det noterades att alla ryska fordon var utrustade med EW-utrustning designad för att motverka drönarattacker, men det stoppade inte artilleriet.

Den ryska attacken misslyckades, huvudsakligen på grund av artilleri. Detta är en viktig vändpunkt eftersom de ukrainska styrkorna hade blivit superberoende av drönare som en ersättning och ryssarna har utvecklat EW och system som den bisarra, men märkligt effektiva, sköldpaddstanken för att övervinna dem. Artilleri bryr sig inte om något av detta.

Ukrainska drönare kan återgå till sin primära roll som artillerijägare och -förstörare. De förödande förlusterna av ryskt artilleri under det senaste året har gjort betydande inbrytningar i deras offensiva kapacitet. Det finns inga lager kvar i strategiska förråd, inget att renovera, lite som tillverkas, och vad de har finns ute på fältet. Detta är anledningen till att de har blivit så beroende av Grad MLRS – billiga och enkla att tillverka som fordon och raketerna är enkla om än oprecisa, de fungerar på volym snarare än precision.

Ukrainas krig mot ryskt artilleri har varit avgörande för att hålla linjen det senaste året. Ryssland befinner sig i den udda positionen att ha fler granater än de vet vad de ska göra med och otillräckligt artilleri för att skjuta dem med. De dagar då 60 000 granater träffade ukrainska styrkor varje dag är länge borta. Rysslands hela militära strategi har alltid varit massor av infanteri stödda av massor av artilleri, och en del av den tidigare framgångsrika duon har kraftigt reducerats med framväxten av drönare.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news