Analys

Fullständiga frontlinjeuppdateringar

Det pågående kriget i Ukraina fortsätter att vara intensivt och komplext, med strider som utkämpas på flera fronter.
Fullständiga frontlinjeuppdateringar

Det pågående kriget i Ukraina fortsätter att vara intensivt och komplext, med strider som utkämpas på flera fronter. Trots omfattande ryska offensiver och svåra förhållanden visar den ukrainska motståndskraften inga tecken på att minska.

CHARKIV

Situationen här är mycket instabil och förvirrande, med olika påståenden från ryska, neutrala och ukrainska källor om vem som kontrollerar vilka områden. De ryska styrkorna hävdar ofta kontroll över gråzoner, men denna brist på tydlighet speglar en mycket spänd och föränderlig situation där ingen sida har full kontroll.

Trots den betydande ansträngning som Ryssland lagt ned på denna front har framstegen varit begränsade. Den ryska offensiven verkar huvudsakligen bestå av infanteri och drönare, och avsaknaden av pansarfordon och stridsvagnar är påtaglig.

SHEREBETS RIVER

Striderna i området öster om floden har minskat något. Området väster om Kremina, mot Torske, har varit lugnare de senaste dagarna.

BILAHORIVKA

Tung användning av ryska MLRS (multipla raketartillerisystem) har rapporterats, men ryska styrkor har inte rört sig framåt.

CHASIV YAR

Ryssarna har gjort vissa framsteg i Canal Zone-mikrodistriktet men har lidit höga förluster i förhållande till den mark de vunnit. De har ännu inte korsat kanalen och är långt ifrån huvudområdet i staden. I Ivaniske har ryssarna tagit kontroll över 90 % av byn och en nyckelväg, men de ukrainska styrkorna ökar dramatiskt sin artillerield.

KLIESHIEVKA

Trots ryska påståenden om fullständig kontroll över byn, bekräftar neutrala och ukrainska källor att detta inte stämmer. Byn är nu ett förstört område med höga ryska förluster.

AVDIVKA

De ryska styrkorna har saktat ner här efter att ha stött på hinder nästan överallt. Endast i den södra sektorn ut från Pervomaiske har små framsteg gjorts. Ryssarna kontrollerar nu Pobeda och fortsätter långsamt mot Constantinivke.

URAZHINE & ROBOTYNE

Ingen förändring har skett sedan morgonens rapport. Intensiva strider pågår i Robotyne, men ryssarna gör inga framsteg.

KRYNKY

Ryska styrkor har attackerat hårt vid Krynky men har inte lyckats göra några betydande framsteg.

Analys

Striderna i Charkiv har visat sig vara svårare och mer brutala än vad ryssarna förväntade sig. De tvingas nu dra in fler resurser för att undvika att bli utkastade ur regionen. Om Ukraina får tillstånd att attackera över gränsen kan situationen snabbt förändras till Ukrainas fördel.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news