Analys

Rysk offensiv på södra fronten möter motgångar

Den ryska offensiven på den södra fronten har mött motgångar. Trots förväntningarna på att utnyttja Ukrainas begränsade truppstyrka och utrustning, har Ukrainas försvar visat sig vara både flexibelt och beslutsamt.
Rysk offensiv på södra fronten möter motgångar

Den ryska offensiven på den södra fronten har mött motgångar. Trots förväntningarna på att utnyttja Ukrainas begränsade truppstyrka och utrustning, har Ukrainas försvar visat sig vara både flexibelt och beslutsamt.

Det har gått lång tid sedan vi såg någon större aktivitet i södra Ukraina, men nu har Ryssland inlett en offensiv mot byarna Uruzhaine och Stomaiorske. Dessa byar återtogs från ryssarna under den ukrainska sommaroffensiven förra året.

Ukraina har tvingats minska sina styrkor på mindre aktiva fronter eftersom de inte har lyxen av obegränsat manskap. Det är möjligt att detta har uppmuntrat ryssarna att utnyttja situationen. Mycket av området består av öppna fält och jordbruksmark, vilket gör det svårt att röra sig utan att bli sedd och måltavla.

Rysslands ultimata mål här är Novovalisilke, vilket är centralt för hela regionens logistik och ligger norr om dessa två byar. Om ryssarna kan trycka västerut från Donetsk och norrut från Uruzhaine kan de potentiellt underminera de ukrainska styrkorna i Vuhledar, som är en nyckelpunkt där fronten vänder från nord-sydlig till öst-västlig riktning.

Ryssarna började sin offensiv genom att använda Lancet-loiterande drönare långt bakom fronten för att eliminera ukrainskt artilleri och måltavla broar på försörjningsvägarna in i området. Bristen på artilleri och luftvärn har gjort området lättare för ryssarna att operera i, och under den senaste veckan har de lyckats avancera över 1 km väster om Stomaiorske.

Detta område var en viktig högplatå och förlusten av det innebar att ryssarna snabbt var inne i Stomaiorske, där hårda strider nu pågår. Samtidigt utsattes Uruzhaine för tung luftbombardemang med FAB-250 och 500 för att mjuka upp området inför en markattack. Ryska stridsvagnar och infanteri nådde den södra delen av byn men lyckades inte göra något genombrott. Efter att ha misslyckats flyttade de längre österut längs den södra fronten till en potentiell svag punkt som skulle tillåta dem att kringgå byn.

I Uruzhaine lyckades en enda ukrainsk stridsvagn avvärja två ryska stridsvagnar och tre pansarfordon i en anmärkningsvärd demonstration av rörelse och positionering.

Den övergripande ryska strategin är tydligt att utnyttja Ukrainas brist på manskap och utrustning genom att sträcka ut dem på flera platser så långt ifrån varandra som möjligt så att förstärkningar inte kan vara överallt. Teorin är att förr eller senare måste något ge vika.

Utan tvekan, givet tillräckligt med material, skulle ryssarna kunna göra framsteg i södern, men det är långt kvar till att uppnå något betydande här, vilket tyder på att det mer handlar om distraktion och möjlighet än några verkliga vinster. Dessa riktas mot mycket viktigare strategiska och politiska mål i öst. Ryssland förbereder en sommaroffensiv, och var deras slag kommer att landa blir snart uppenbart.

Ukrainas flexibilitet och beslutsamhet att hålla tillbaka ryssarna har varit avgörande för försvaret av den södra sektorn.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news