Analys

Ukrainarna vinner efter motattack

Efter en strategisk motattack lyckades ukrainska styrkor återta kontrollen över kritiska områden i norra delen av Avdivka-fickan, vilket markerar en betydande framgång mot ryska trupper.
Ukrainarna vinner efter motattack

Efter en strategisk motattack lyckades ukrainska styrkor återta kontrollen över kritiska områden i norra delen av Avdivka-fickan, vilket markerar en betydande framgång mot ryska trupper.

I den norra delen av Avdivka-fickan, där ryska styrkor tidigare i år lyckats bryta igenom två lager av lätta försvarslinjer, var deras mål att nå den viktiga knutpunkten Pokrovsk. Efter att ha intagit Ocheretyne stagnerade de ryska attackerna och fronten stabiliserades. Dock befann sig de ryska styrkorna i en position där de hotade de ukrainska ställningarna genom att kunna ta sig förbi två försvarslinjer.

För att försvara sig använde de ukrainska styrkorna omfattande drönarattacker och den begränsade artilleri de hade tillgång till. Ryska styrkor blev distraherade av attackerna vid Chasiv Yar och kunde därför inte fullt ut utnyttja sina framsteg från Avdivka, vilket potentiellt var ett stort strategiskt misstag. Detta är ett exempel på den ryska praxisen att ge befälhavare en begränsad mängd resurser som de sedan inte får mer av, oavsett framgångar.

Trots detta gjorde ryssarna mindre försök att avancera mot Novoprokovske och Sokil, vilka slutade i katastrof. De förlorade minst fem stridsvagnar och ytterligare ett halvt dussin pansarfordon till följd av ukrainskt artilleri och drönare. Stridsvagnarna fungerade som eldunderstöd bakifrån men flydde och förstördes.

De ryska soldaterna i pansarfordonen övergav dem och tog skydd i en liten skogsdunge vid en huvudväg, där klusterammunition eliminerade de flesta av dem och en M2 Bradley avslutade resten. Ukrainarna beslutade sig då för att utplåna ursprungsplatsen för dessa attacker och genomförde drönarattacker dagtid och tunga granatattacker nattetid.

Ukrainska styrkor upptäckte att ryssarna hade etablerat sig i källare i ruinerna av den intagna byn Soloyove. Genom att byta ut drönarnas laddningar till kraftigare sprängämnen som kollapsade byggnaderna, utplånades nästan alla angripare. Dessutom hade ukrainska styrkor identifierat ryska trupper i en 100 meter lång trädridå och eliminerade dessa med stor precision.

Med Soloyove i stort sett neutraliserat insåg ryssarna att situationen var kritisk och skickade in förstärkningar med sex pansarfordon. Dessa förstärkningar möttes dock av förväntansfulla ukrainska drönare och förstördes omedelbart.

Ukrainska styrkor, medvetna om de ryska svagheterna och avsaknaden av omedelbara reserver, skickade in flera Bradley-stridsfordon och lyckades återta betydande områden nära Soloyove. Den ryska förlusten av soldater och utrustning har visat sig vara ohållbar under deras offensiva operationer.

Enligt gamla regler för markkrigföring behövs minst ett 3:1 förhållande i styrka för en framgångsrik attack, men med moderna drönare och teknik har dessa regler förändrats. De ryska förlusterna i manskap och utrustning har blivit ohållbara utan enorma reserver och möjlighet att bryta igenom på en svag punkt.

Ukrainas förmåga att skapa möjligheter genom små, precisa framsteg har visat sig vara avgörande. Att utnyttja sådana möjligheter är nyckeln till framgång. Ukrainas skickliga ledarskap, drönaroperatörer och samordnade artilleri- och pansarstyrkor har visat sig vara enastående.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news