Analys

Ryssland fortsätter sin kamp utan avgörande framgångar

Trots enorma förluster och en svår situation på hemmaplan kämpar Ryssland fortfarande för att nå avgörande framgångar i kriget mot Ukraina.
Ryssland fortsätter sin kamp utan avgörande framgångar

Trots enorma förluster och en svår situation på hemmaplan kämpar Ryssland fortfarande för att nå avgörande framgångar i kriget mot Ukraina. Medan Ukrainas försvar förstärks av västerländskt stöd och nya vapenleveranser, verkar Rysslands ekonomi och militära resurser stå inför en alltmer osäker framtid.

Ukrainska drönare har nyligen förstört en rysk ICBM-varningsradar, som också kunde upptäcka ATACMS-uppskjutningar från Ukraina, och genomfört attacker mot ryska flygfält med bekräftade träffar på flera flygplan. Samtidigt har Kina omringat Taiwan och inlett en aggressiv propagandakampanj som kräver krig, vilket förstärker den globala osäkerheten.

Trots att Ukraina har befunnit sig i en av sina svagaste perioder sedan kriget började, har Ryssland gjort mycket små framsteg till höga kostnader. Den senaste tiden har sett en ökning av västerländskt bistånd till Ukraina, vilket sannolikt kommer att fördröja och fördyra eventuella ryska framsteg ytterligare. Förlusterna av strategiska mål på Krim till följd av ukrainska missil- och drönarattacker, samt förstörelsen av kommandocentraler, har chockat den ryska militären.

Ukrainas riktade attacker mot ryska raffinaderier har kraftigt påverkat Rysslands produktion av diesel och bensin, vilket gör livet dyrare för den ryska befolkningen. Ironiskt nog befinner sig Ryssland i den absurda situationen att exportera råolja samtidigt som de tvingas importera raffinerade oljeprodukter till hög kostnad.

Det är dock inte helt till Ukrainas fördel. Ryssarna har avancerat något, även om det bara är en liten sträcka totalt sett. Ukrainas elnät och produktionssystem fungerar nu på endast 30 % kapacitet, och större delen av energin importeras från Polen och Rumänien. Zelenskyjs mandatperiod gick ut den 20 maj, vilket Ryssland redan använder som ett propagandaverktyg, trots att den ukrainska konstitutionen tillåter en sådan situation. Ukrainas ekonomi är i kaos och landet är nästan helt beroende av västerländskt ekonomiskt stöd. Kostnaderna för att återuppbygga landet närmar sig snabbt 1 biljon dollar.

Både Ryssland och Ukraina spenderar omkring 35 % av sina statsbudgetar på kriget, men Rysslands ekonomi är överhettad och resurserna förbrukas snabbt. Västerländska länder spenderar däremot bara 0,5 % av sin BNP på kriget och långsamt ökar den industriella produktionen för att stödja Ukraina.

Sammanfattningsvis förlorar Ryssland, och tiden rinner ut. De avancerar inte tillräckligt snabbt, och deras ekonomi riskerar att kollapsa innan de kan ersätta sina enorma förluster. Detta krig kommer att handla om nedbrytning och möjligheter. Ryska styrkor har inte längre samma utrustning som tidigare och kan inte producera ny utrustning tillräckligt snabbt. Krigets pendel börjar sakta röra sig tillbaka till Ukrainas fördel – år 2025 kan Ryssland vara på väg mot ett oundvikligt nederlag.

Related news