Analys

Rysk strategi i Kharkiv: Misslyckande och oväntat motstånd

Ryska styrkor inledde sin operation med attacker på broarna över floderna Seversky-Donetsk och Vovcha, som båda är avgörande för att hindra ukrainska styrkor från att förstärka sina positioner.
Rysk strategi i Kharkiv: Misslyckande och oväntat motstånd

Ryska styrkor inledde sin operation med attacker på broarna över floderna Seversky-Donetsk och Vovcha, som båda är avgörande för att hindra ukrainska styrkor från att förstärka sina positioner.

Målet var att försvaga Ukrainas försvar och möjliggöra en snabb erövring av Vovchansk. Den ryska strategin, som inkluderade en missilattack på en viktig damm, syftade till att isolera Vovchansk och därmed möjliggöra ytterligare framryckningar mot Kupiansk. Men den ukrainska responsen har varit oväntat effektiv och ryska styrkor har mött betydande motstånd, vilket har lett till stora förluster och begränsade framsteg.

Den ryska planen var att omringa staden och ta den intakt, utan att behöva förstöra den. För detta ändamål inledde de en omringningsoperation. Många glömmer att ryska tanks och BMPär tekniskt amfibiska med rätt utrustning och skulle ha haft inga problem att korsa den smala Vovcha-floden till dess västra sida om de hade varit ordentligt förberedda. Planen var att ta skogsområdet på den södra sidan av floden. Artilleri förberedde övergångspunkten, men det verkar som att ryssarna inte riktigt förstod vad de gav sig in på. För att nå övergångspunkten var de tvungna att korsa 5 km öppet jordbruksland – en plats så exponerad att ukrainarna inte ens brydde sig om att försvara den. Rysk pansar förstördes snabbt av drönare och artilleri; hela anfallsgruppen på fem T-90 och fem BMP, tillsammans med två försörjningstruckar, nådde aldrig flodbanken.

Med ukrainska styrkor som strömmade in i Vovchansk-området, föll idén om en omringning snabbt sönder. Den ryska stridsstyrkan för operationen bestod av cirka fem tusen soldater – långt färre än vad som behövdes. Och medan de lyckades ta sig in i staden och verkade ha kontroll över den norra sektorn (bara 5 km från gränsen), blev det tydligt när de ukrainska förstärkningarna anlände att ryssarna inte hade kommit så långt som de hade föreställt sig eller hävdat. Det var då artilleriet vände sig mot staden, och ryssarna gav upp på att inta den intakt och började istället förstöra allt för att förneka det för ukrainarna.

De ukrainska styrkorna, trots deras relativt lätta trupper i början, lyckades snabbt stoppa den ryska framryckningen. Det faktum att de kunde sätta in förstärkningar så snabbt och effektivt indikerar att de troligen hade fått underrättelser om de ryska planerna och kunde anpassa sina strategier därefter. Det visar också på den ukrainska flexibiliteten och förmågan att snabbt reagera på förändringar i slagfältet.

Det avledande anfallet mot Kharkiv, med sikte på byn Liptsy som ligger inom räckhåll för stadens artilleri, stannade också upp. Ännu en gång ser vi den ryska “vad finns i lådan”-mentaliteten spelas ut. Befälhavarna får en viss mängd resurser och när dessa används upp finns det inga fler att tillgå. När resurser och förluster ökar i en häpnadsväckande och oväntad takt står Ryssland inför valet att antingen fortsätta och öka insatsen eller dra sig tillbaka och återgå till gränsläget.

Trots de många fördelar Ryssland hade, inklusive att kunna förbereda sig ostört eftersom Ukraina inte kan skjuta över gränsen, att deras artilleri är säkert över gränsen för det mesta (förutom från ukrainsktillverkade drönare), deras logistik likaså, och att de kan återvända till hemlandet för rotationer och reparationer bara några kilometer bort, är detta det bästa de kunde åstadkomma? Dessa styrkor hade byggts upp under nästan tio månader. Rykten om en attack här har länge varit misstänkta. Ryssarna byggde till och med en ny landningsbana.

Att ukrainarna lämnade de öppna fälten oförsvarade var en strategisk bedömning och ryssarna betalade priset för att korsa dem och fortsätter att göra det, eftersom de grovt underskattade sina sårbarheter (vilket vid detta stadium av kriget är oförklarligt). Antalet trupper som tilldelades attacken var klart otillräckligt. Nu är de fast och i praktiken dränerar de sina egna resurser utan någon verklig vinst. Ännu mer besvärande för ryssarna är att på många sektorer av fronten har ukrainarna stoppat deras framryckningar eller till och med återerövrat små sektioner på bara några dagar. Bara i Robotyne har ryssarna gjort en betydande men liten framgång.

Låt oss komma ihåg att Ukraina under flera månader var nästan på knäna. Bristen på vapen och artillerigranater har varit nästan förlamande. Vintern var inte alls så illa som väntat och leran under hösten och våren har varit minimal. Ryssland hade alla fördelar och de gjorde några framsteg – men de är relativt små förutom i Avdivka. Om detta är det bästa de kan göra med alla sina fördelar, då har de verkligen ett problem. Man kan inte låta bli att undra om tidvattnet har nått sin topp och börjar vända. Offensiven i Kharkiv är ännu inte över, men den har fastnat i ett spår av egen tillverkning, drar resurser till en strid som aldrig borde ha hänt och som definitivt inte var planerad. Det låter som en beskrivning av hela detta krig ur Rysslands perspektiv.

I morgon är det Memorial Day i USA. Största heder till de ukrainska styrkorna och folket för deras försvar av sitt land och vårt mot en så ond fiende. Ett enastående arbete. Vi bör alla vara evigt tacksamma.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news