Analys

Ryska angrepp på Konstantinivka

Efter en veckas paus för att omgruppera har de ryska styrkorna nu koncentrerat sina ansträngningar i sydvästra fronten för att anfalla Konstantinivka.
Ryska angrepp på Konstantinivka

Efter en veckas paus för att omgruppera har de ryska styrkorna nu koncentrerat sina ansträngningar i sydvästra fronten för att anfalla Konstantinivka. Förlusten av denna strategiska kommunikations- och logistiknav skulle kraftigt försvaga försvarsförmågan i Vuhledar.

Efter över en veckas paus för omgruppering, efter att slutligen ha drivit ut Ukraina från Novomikhailivka (och precis efter att jag lärt mig stava det korrekt), har ryssarna nu koncentrerat sina ansträngningar i sydvästra fronten för att anfalla Konstantinivka. Som tidigare diskuterats är detta det strategiska kommunikations- och logistiknavet för denna del av fronten, och dess förlust skulle kraftigt försvaga försvaret av Vuhledar, nyckelstenen i fronten i detta område.

Ryssarna är mycket engagerade i detta mål, med två fulla brigader och så många som fyra ytterligare separata regementen uppställda för anfallet. Genom att använda flyganfall med glidbomber och det ständiga hotet från Lancetts loiterande drönare, pressar ryssarna upprepade gånger i samma riktningar, mot nordväst och sydväst. De är så beslutsamma att undergräva de ukrainska försvaren att de till och med använder Lancetts mot enskilda granatkastarpositioner, ett dyrt sätt att göra saker på.

Konstantinivka ligger vid ena änden av en sjö, som sträcker sig österut, och i dess nordvästra ände ligger en mycket mindre by, Paraskovika. Ryssland måste ta denna by annars kan deras attacker mot sydväst, söder om sjön mot Konstantinivka, trakasseras av ukrainska styrkor. Som ett resultat har byn utsatts för tung beskjutning.

Nyckeln till att stoppa ryssarna här är de stora öppna jordbruksmarkerna. De måste exponera sig för att avancera och har därför antagit användningen av mer pansar än vanligt – “turtle tanks” överallt – och dessa är primära mål för de försvarande ukrainarna. De första huvudanfallen från nordost om Paraskovika bestod av en blandning av T-90-anfallstankar och T-80- alla förstördes av minor och artillerield. Den sydvästra attacken var ännu fler med ett betydande antal T-62, BTRoch BMPsom attackerade längs denna sektor. Detta blev en massaker. Hela gruppen försökte korsa det öppna terrängen så snabbt de kunde, bara för att finna att St Javelin hade anlänt för att riva dem i bitar. Med infanteri och besättningar som lyckades ta sig ut ur sina brinnande vrak, försökte de hitta någonstans att gömma sig, men även de blev mål. En blandning av drönargranater och spaningsdrönare som samarbetade med artilleri som sköt klustervapen, utplånade alla kvarvarande hot.

Enligt analytiker, vars ovärderliga tjänster att räkna upp geolokaliserade förluster är så viktiga för att förstå detta krig, förlorades 32 bekräftade pansarvagnar och fordon i denna sektor på en dag under dessa attacker. Med förnyade artilleri- och Javelin-förråd, tillsammans med inhemskt producerade pansarvärnsminor och drönare, fick ukrainarna övertaget i denna ryska offensiv. De är osannolikt att försöka samma sak igen nu när de vet hur starkt försvarat området är. Fortsatt ukrainsk flexibilitet och taktisk kunskap överlistade de klumpiga “turtle tanks”, som kanske är drönarmotståndskraftiga, men är inget mot minor och artilleri.

En bra dag för Ukraina 🇺🇦!

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news