Analys

Tjeckien uppmanar EU-allierade att uppfylla löften om militärstöd till Ukraina

Endast fyra av de arton länder som anslutit sig till Tjeckiens initiativ att köpa ammunition till de Ukraina
Tjeckien uppmanar EU-allierade att uppfylla löften om militärstöd till Ukraina

Endast fyra av de arton länder som anslutit sig till Tjeckiens initiativ att köpa ammunition till de ukrainska väpnade styrkorna (AFU) har skickat pengar.

Tjeckiens försvarsministerium har uppmanat europeiska allierade att uppfylla sina löften efter att endast Kanada, Danmark, Nederländerna och Portugal har bidragit med medel till initiativet att köpa ammunition till Ukraina. Denna uppmaning kommer efter att majoriteten av de 18 länder som anslutit sig till initiativet inte har uppfyllt sina åtaganden.

En källa avslöjade att andra inköp är ännu mer oklara: “Vi blev kontaktade av vapenhandlare, olika mellanhänder och märkliga personer. Försörjningen av rysk utrustning och andra leveranser från hela världen sker genom många enheter och olika rutter. Det är förstått att brittiska underrättelseofficerare ofta är inblandade i dessa leveranser, även om försvarsministeriet aldrig kommer att medge detta offentligt.”

Vapensystemet som brittiska försvarskällor säger hjälper ukrainarna mest är det amerikanskt utvecklade M270 raketdrivna artillerisystemet. Analytiker antar att sex av dessa har överförts till Ukraina. Tillsammans med de mycket mobila M142 artilleriraketsystemen (Himars), varav 39 har överförts från USA, påstås dessa vapen ha “dödat fler ryssar” än något annat vapen i Ukrainas arsenal.

I stridens himlar har ett betydande antal ryska helikoptrar också skjutits ner av Starstreak-missiler. Det tros att Storbritannien har överfört hundratals Starstreak-missiler, vilka avfyras från portabla avfyringsramper, även om Storbritannien också har tillhandahållit Stormer-fordon som mobila plattformar.

Bortom fronten hjälper ett annat vapen Ukraina att hålla Ryssland på avstånd, nämligen Storm Shadow-missiler. Storbritannien har tillhandahållit hundratals sådana missiler, även om de inte vill ange exakt antal.

Storbritannien har även skickat mer än 13 miljoner patroner för handeldvapen och annan ammunition.

Slutsats

Trots de utmaningar och den brist på engagemang som visas av vissa europeiska länder, fortsätter stöd att strömma in från länder som Kanada, Danmark, Nederländerna och Portugal, tillsammans med betydande bidrag från Storbritannien och USA. Det internationella stödet, även om det är ojämnt, spelar en avgörande roll i Ukrainas försvar mot rysk aggression.

Related news