Analys

Macron-doktrinen

Macron har tagit en stark ställning mot Ryssland, vilket skapar både kontrovers och stöd inom Europa.
Macron-doktrinen

Macron har tagit en stark ställning mot Ryssland, vilket skapar både kontrovers och stöd inom Europa. Genom att uppmana till handling och utmana de etablerade normerna, positionerar han Frankrike som en ledande kraft i kampen mot rysk aggression. Medan Tyskland och andra västländer är mer försiktiga, får Macron stöd från östeuropeiska länder som delar hans vision om en mer aktiv och självständig europeisk försvarspolitik.

Du kanske tror att Macron, i februari, bestämde sig för att ändra reglerna och att alla andra skulle rusa in och sätta honom på plats, sopa det under mattan och förklara det som bara en tanke, en president som tänker högt. I många länder är det troligt, men detta är Frankrike, och under den femte republikens konstitution är presidentens ämbete ett av de mest kraftfulla i någon västerländsk demokrati. Förutom att den sjuåriga mandatperioden förkortades till fem år – mot dåvarande president Chiracs vilja – har inget förändrats. Två mandatperioder är fortfarande tio år, 25% längre än en amerikansk president. Presidentens makt över utrikespolitiken är nästan absolut, och presidenten är överbefälhavare och har full kontroll över kärnkoderna. Även om regeringen tillhör ett oppositionsparti, vilket har hänt, råder presidenten fortfarande i detta område.

Macron är inne på sin andra mandatperiod, han har inga valbekymmer, han kan inte ställa upp igen. Efter år av försök att spela med Putin har han bestämt sig för att nog är nog. Och för det beundrar jag honom mycket. Den västerländska pressen isolerade Macron och många av hans allierade gjorde detsamma. Man hörde klagoropen från Berlin över hela Europa. Han såg ut som en idiot som blev tillsagd att sätta sig ner. Men… Katja Kallas, Estlands premiärminister, höll med honom. Det gjorde även president Pavel i Tjeckien. I Prag i mars förklarade Macron:
– Europa är delat i två av feghet… (beredda) … att överge sitt öde till totalitarismen.
Det blåste dörrarna av. Tyskland var rasande och Moskva skrek om fransk imperialism.

Rysk irritation och efterföljande uttalanden förstärkte bara vad Macron sa. Macron har inte backat. Han har blivit mer specifik. Han är beredd att faktiskt skicka in trupper om Ryssland bryter igenom de ukrainska försvaren och Ukraina ber om hjälp. Han har gjort det klart att han inte kommer att ge Ryssland några linjer att korsa – avskräckning fungerar bara om man inte vet vad dessa linjer är. Det handlar inte bara om NATO. Han vet att Trump potentiellt kan vinna det amerikanska valet igen och ytterligare en period med den idioten i ämbetet är det sista någon verkligen behöver. Europa, enligt Macron, behöver stå upp och möta Moskva på egen hand utan USA. Och det är ett budskap som går fram.

Macron konfronterar Putin för allt han gör. Han talar direkt till Putin om vad han tycker och vet att han gör – mot Frankrike och dess allierade. Macron stöds till stor del av de viktigaste östeuropeiska allierade. De gamla väststaterna verkar mer tveksamma. Macron och jag har en liknande inställning. När en position ses som ohållbar gör du något radikalt för att återta initiativet. Ledarskap kräver att man tänker utanför boxen, att vara beredd att göra något annorlunda. Macron har gjort skillnad i hur vi alla tänker och kanske agerar. Trots allt var det tankar som aldrig skulle skickas, långdistansmissiler som aldrig skulle skickas, F-16 som aldrig skulle skickas någonsin. Tills de skickades.

Är Macron ett geni som har räknat ut hur Putin fungerar och börjat använda det mot honom? Kanske. Är strategisk tvetydighet i att göra eller inte göra något radikalt i Ukraina en avskräckning? Kanske. Endast tiden kommer att utvisa. Personligen tror jag att Macron var djärv och sa det som behövde sägas. Tiden, misstänker jag, kan bevisa att han har rätt. Putin själv använder denna taktik hela tiden – han fortsätter att hota med något som kan bli resultatet av att korsa hans osynliga röda linjer. Kanske är det detta han förstår. Macron såg det och kallade hans bluff. Kalla Macron vad du vill, men han är den idealiska budbäraren för att nå fram till Putin. Det är förmodligen det enda budskapet från väst som Putin hörde och förstod. Och det är ovärderligt.

Det är en osäker situation. Och det är poängen. Ryssland kan inte vara säkra förrän det händer och om det gör det – då kommer det att bli intressant, Ryssland kan mycket väl ångra det. Ryssland vill inte ha ett krig med NATO. Det skulle vara katastrofalt även om det inte slutar i kärnvapenanvändning. Kanske är utsikten att möta franska och andra styrkor i Ukraina en punkt som inte kan nås. Och det kan mycket väl, vid någon tidpunkt, avsluta kriget.

Related news