Analys

Motangrepp i Vovchansk

Ryssarna har misslyckats med att ta Vovchansk enkelt och har nu övergått till brutala metoder.
Motangrepp i Vovchansk

Ryssarna har misslyckats med att ta Vovchansk enkelt och har nu övergått till brutala metoder med omfattande beskjutning och bombningar för att driva ut civila och försvarare. Trots detta har de ukrainska styrkorna lyckats slå tillbaka och hålla sina positioner. Med en strategisk motoffensiv och effektiv användning av drönare och artilleri, har Ukraina satt press på de ryska styrkorna, som nu tvingas försvara sina ställningar under allt svårare förhållanden.

Enligt ISW är det totala antalet ryska styrkor som är aktiva på Kharkivfronten cirka 14 000, medan omkring 38 000 ukrainska soldater nu står emot dem. Situationen i Vovchansk är komplicerad för båda sidor, men ukrainarna vinner sakta men säkert övertaget.

Ukrainarna har reparerat vägövergången vid dammen med en pontonbro, vilket sannolikt leder till ännu en rysk attack, men det kan nu finnas luftvärn i området. Denna reparation gör det möjligt för dem att snabbt förflytta sig från Kharkiv till Vovchansk.

De ukrainska styrkorna har samlats vid en strategisk punkt cirka 5 km sydost om Vovchansk, kallad Bilahorordius. Dessa styrkor har kontinuerligt pressat tillbaka ryssarna i Vovchansk, och det finns spekulationer om att ryssarna inte kommer att kunna upprätthålla sina operationer. Vissa menar att ryssarna måste dra sig tillbaka för att överleva, men vi får se; de föredrar vanligtvis att dö i stora antal innan de ger upp – om de inte flyr för att situationen blir ohållbar.

Ukrainska drönare och artilleri har orsakat stor förödelse för de ryska styrkorna och deras försörjningslinjer, för att inte tala om deras positioner i staden. Det verkar som om den ukrainska artilleribristen nu är över. Både ryska och ukrainska kanaler medger att ryssarna nu är på defensiven. Detta är en avgörande punkt för ryssarna. De kan antingen fortsätta kämpa och ta in förstärkningar eller, medan de fortfarande kan, dra sig tillbaka och hävda att de har “uppnått sina mål”. Om inte riskerar de ett nederlag.

Ukraina gör rätt sak. Om detta inledande angrepp i området kan begränsas och till och med utplånas, återställer det gränszonen och undergräver allvarligt alla försök ryssarna gör någon annanstans för att bryta igenom. Det bör också noteras att ju längre detta tar, desto mer tid får ukrainarna att förbereda försvar på resten av de norra och nordöstra gränserna.

Ryssarna förbereder fortfarande en sommaroffensiv. En annan notering är att de förlorar omkring 24 000 män per månad men rekryterar så många som 30 000 på höga bonuskontrakt, så deras totala personalstyrka ökar fortfarande.

För närvarande, i Vovchansk, verkar ukrainarna ha tagit initiativet och har ryssarna på defensiven, något överraskade av den ukrainska motståndets hastighet och omfattning – och mycket irriterade över att det amerikanska stödet gör så stor skillnad så snabbt. De inledde detta angrepp tidigt och riskerade sin oförberedelse för att få så mycket gjort innan stödet blev effektivt. Och det har inte fungerat.

Om man sätter sig i ryska skor och ser detta ur ett kommando perspektiv, har det gått fel, så enkelt är det. Detta var inte vad som skulle hända. Återigen har verkligheten att använda “vad som finns i lådan” kommit ikapp dem. De styrkor och resurser som beviljats för denna aktion har till stor del uttömts. Var finns reserven? Var finns backuppen?

Jag har tidigare noterat att ryska befälhavare är mycket ovilliga att erkänna att de behöver mer än de har fått, det är nästan det värsta man kan göra, att vända sig om och be om mer eftersom det verkar som om man har misslyckats. Detta sätter dem i en position där de inte alls ber om mer och misslyckas, eller ber för sent och misslyckas.

Om det strategiska målet här var att hjälpa i striden om Kupiansk, har det misslyckats. Faktum är att det är på gränsen till att bli en pinsamhet. Så ryssarna har ett val att göra. Antingen dra sig tillbaka och behålla någon form av propagandavärdighet medan de kan, eller dubbla insatsen hårt. Det beror verkligen på vad deras strategiska mål har blivit nu. För detta fungerar uppenbarligen inte och verkar gå i fel riktning.

Utmärkt ukrainsk operativ planering, ett enastående arbete från staberna, planering och operativt genomförande för att vända detta. De har satt ryssarna i en strategisk knipa. Distraktionsoperationen har blivit huvudnumret – alltid ett misstag – nu har de val att göra som de aldrig planerat för.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news