Analys

Teknikframsteg i drönarkriget som dödar

Drönar tekniken resulterar till ökade förluster på båda sidor i Ukraina konflikten
Teknikframsteg i drönarkriget som dödar

Drönar tekniken resulterar till ökade förluster på båda sidor i Ukraina konflikten.

På en dag där fem Magura-V-drönare attackerade flera ryska bogserbåtar, två färjor, en lotsbåt och andra fartyg som alla förstördes, delvis till följd av ATACMS-klusterstridsspetsar i Kerchs hamn, visade en intressant video att ryssarna nu använder FPV-drönare för att attackera ukrainska marina drönare – med framgång. Detta markerar en ny utveckling och visar på en ny kapacitet.

Samtidigt har Ukraina lidit stora förluster i artilleri, främst på grund av ökad användning av ryska Lancett-loiteringdrönare med en räckvidd på 20-40 km. Förlusttakten för ukrainskt artilleri har skjutit i höjden de senaste veckorna, vilket överstiger de redan höga ryska förlusterna. Dessa förluster är ohållbara och kräver åtgärder.

Ukraina behöver också rulla ut sina egna medel- och långdistansdrönare – Ryssland har bemästrat detta räckviddsband av drönare och Ukraina sägs utveckla sina egna. Under det senaste dygnet har medeldistansdrönare träffat BUK-luftvärnssystem 60 km bort nära Melitopol, vilket tyder på att Ukraina börjar använda dessa drönare, men ännu inte visar vad de är.

En annan intressant utveckling var Rysslands fångst av en av de estniska markdrönarna. Även om detta är en besvikelse, är det oundvikligt.

Trots några negativa nyheter för Ukraina har de koncentrerat sig starkt på taktiska kortdistansdrönare för att kompensera för sina artilleribrist och har varit mycket framgångsrika i detta. Drönarkriget fortsätter att växa i betydelse och takten av förändring verkar öka nästan exponentiellt.

Related news