Analys

Kharkiv-uppdatering: Intensiva strider i Vovchansk

De ukrainska försvararna i det centrala nordsektorn, som använder höghus och industriområden, utsatts för kraftiga attacker med glidbomber, termobariska vapen och tungt artilleri
Kharkiv-uppdatering: Intensiva strider i Vovchansk

Med de ryska styrkorna fast i Vovchansk och i stort sett på defensiven, har de ukrainska försvararna i det centrala nordsektorn, som använder höghus och industriområden, utsatts för kraftiga attacker med glidbomber, termobariska vapen och tungt artilleri.

Ryssarna har också siktat in sig på broarna över Vovcha-floden för att skära av de ukrainska försvararnas försörjningslinjer. Huvudbron har skadats, vilket förhindrar att tunga fordon och lastbilar kan korsa den, men infanteri och lättare fordon kan fortfarande ta sig över. Om de ukrainska styrkorna anser att situationen är ohållbar, kan de dra sig tillbaka, men då skulle floden bli omöjlig att korsa för ryssarna.

Det verkar som att ryssarna skulle vara nöjda med att hålla fast vid vad de har erövrat – att pressa ukrainarna söder om floden och låta försvarslinjen stanna där. De har förstört nästan alla möjligheter att avancera bortom Vovcha. Faktum är att de ukrainska styrkorna nyligen förstörde ett ryskt schaktningsfordon som användes för att etablera en försvarslinje.

Den ukrainska försvarslinjen sträcker sig längs Vovcha österut, vilket begränsar alla ryska expansionsmöjligheter i den riktningen. Samtidigt kan Ukraina inte genomföra en motoffensiv öster om Vovchansk norr om floden, eftersom de själva då skulle riskera att bli utflankade av ryska styrkor som korsar från ryskt territorium.

I praktiken skapar detta en ryskockuperad buffertzon om de försöker utnyttja den – åtminstone en farlig gråzon för båda sidor. Ryssarna skulle potentiellt kunna attackera Vovchansk från väster, men det skulle innebära att korsa floden under direkt beskjutning från de ukrainska styrkorna som befinner sig bakom floden och söder om sina positioner i det skogklädda höglänt området.

Det verkar osannolikt att en sådan attack skulle lyckas, men ryssarna samlar styrkor. De kommande dagarna kommer att visa hur detta utvecklar sig.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news