Analys

Missilangreppen på Kerch

De senaste missilangreppen på Kerch visar att planen tycks ha varit att förstöra järnvägsfärjorna som Ryssland använde för att transportera godståg över sundet till och från Krim.
Missilangreppen på Kerch

Analys av de senaste missilangreppen på Kerch visar att planen tycks ha varit att förstöra järnvägsfärjorna som Ryssland använde för att transportera godståg över sundet till och från Krim. Dessa färjor har blivit en viktig del av logistiken eftersom brostrukturerna har visat sig vara mer skadade än vad man tidigare trodde.

Tre av dessa färjor var i drift – nu är endast en operativ. En av färjorna är allvarligt skadad och behöver repareras, medan en annan har träffats på den övre babordssidan, vilket har orsakat ett stort hål.

Ryska påståenden och faktiska skador

Ryssland hävdar att de sköt ner de attackerande missilerna, men märkligt nog verkar “vrakdelarna” ha fortsatt mot sina mål. Ett annat ovanligt angrepp med en drönare var attacken mot oljedepån vid Kerchsundet på den ryska fastlandssidan av sundet, inom brozonen och dess luftförsvar. En stor ukrainsk drönare lyckades dyka ner i en samlingstankar och satte eld på hela anläggningen. Var fanns luftvärnet?

Attacken på Sevastopol

En annan viktig attack var den mot Sevastopol, där en rysk drönare användes mot en ukrainsk sjödrönare och lyckades sänka en rysk korvett. Trots att det var dagsljus och att några av sjödrönarna attackerades av helikoptrar, skedde detta inne i det skyddade hamnområdet. Sjödrönarna väntade tills något gick in i hamnen genom de öppna näten och började sedan sin attack när näten stängdes bakom dem.

Missilteknologi och drönarstrategi

Missilerna som användes var förlängda versioner av Neptun, eventuellt den länge väntade landattackversionen, följt av ATACMS mot själva hamnen. Den stora frågan är hur missilerna och drönaren kunde passera luftförsvaret. Var fanns de? Möjligen aktiverades de inte eftersom Voronezh-M BMEWS radarsystem som täcker detta område har satts ur spel av ukrainska drönare under den senaste veckan. Vi kommer kanske aldrig att få veta säkert.

Resultat och konsekvenser

Oavsett vad så var detta en intensiv räd som har orsakat betydande skador!

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news