Analys

Strategiska förändringar: Ukraina får övertaget

Under den senaste månaden har det skett så många förändringar och så mycket ny information att vi kanske inte har insett de strategiska skiften som har inträffat.
Strategiska förändringar: Ukraina får övertaget

Under den senaste månaden har det skett så många förändringar och så mycket ny information att vi kanske inte har insett de strategiska skiften som har inträffat. Ukrainska förvärvet av ATACMS-missiler, både med enhetliga stridsspetsar och klusterammunition, har förändrat krigets karaktär avsevärt.

Förra månaden skrev vi om hur båda sidor försökte tvinga den andra att dra tillbaka sina luftförsvarssystem till sina bakre områden. För ryssarna handlade det om att skapa säkra zoner för glidbombattacker från SU-27/30/34 och markanfall med Su-25. För ukrainarna behövdes detta för att stoppa ryska avlyssningar av ATACMS- och MLRS/HIMARS-missiler.

Ukraina vann den striden. Ryssland drog tillbaka sina luftförsvarssystem till Ryssland för att försvara strategiska flygfält, oljeraffinaderier, vapentillverkning och nyckelbaser, som alla hade hamrats av drönarattacker. Detta lämnade de ockuperade zonerna nästan oförsvarade. Även när de var skyddade förändrade ATACMS allt.

Betydande Attacker

Ett av de mest betydande anfallen var på Belbek-flygbasen på Krim. Resultatet var förödande: fyra S-400 systemlanserare och deras kommandosystem förstördes, sex flygplan inklusive två Kinzhal-bärande Mig-31 förstördes, och hela bränslesystemet på basen brann ner till grunden. Kontrolltorn och administrativa byggnader utplånades, vilket gjorde flygbasen obrukbar under lång tid.

Jankoy i centrala Krim blev också oanvändbar som flygbas. Det ryska kommandocentret för luftförsvar i södra Krim förstördes, inklusive dess befälhavare. Kerch-brons luftförsvar övergavs, och långdistans-Neptune-missiler träffade mål i hamnen och gjorde järnvägs- och bilfärjetrafiken oanvändbar. ATACMS förstörde stödinfrastrukturen för färjorna, och en drönare träffade oljelagret på den ryska sidan som försörjer Krim med diesel och bensin. En ATACMS sänkte en rysk fregatt kapabel att avfyra Kalibr-missiler.

Ryska Försvar Lämnade Nakna

Anfall runt Azovska sjön nära Berdjansk hamn, inklusive ett med upp till 15 ATACMS-missiler, förvandlade en kommando-HQ, ammunitionsdepå och kajområde till ruiner. Över 160 trupper dödades av en kluster-ATACMS vid en träningsplats i Donetsk. Ett större underhållscenter på andra sidan Luhansk oblast nära Ryssland förstördes också. Två ytterligare ammunitionsdepåer slogs ut.

Ukrainska drönare slog till mot flygvapenutbildningsplatser inne i Ryssland, träffade en drönarfabrik i Tula, slog ut två Voronezh-M BMEWS-radarer, träffade flera oljelager och åtminstone tre raffinaderier. Sjödrönare och luftdrönare attackerade Tuapse-raffinaderiet, oljeexporthamnen och marinhamnen nära Novorossisyk.

Strategiska Implikationer

Vi har sett en enorm ökning av ukrainska anfall på strategisk nivå. Drönare som når 1600 km in i Ryssland och bär 250 kg stridsspetsar är en ny verklighet för Ryssland. Detta är bara början. När de viktigaste målen är borta kommer nästa nivå att vara järnvägsknutar, logistiska centra och backup-anläggningar.

Det är tydligt att detta har skapat oro i de ryska ledningarna – de som trodde att de var säkra bakom linjerna är inte längre det. En fantastisk månad för Ukraina och dess strategiska krig mot Ryssland. Detta var definitivt inte vad Ryssland förväntade sig när de startade sin “specialmilitära operation”!

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news