Analys

Vad innebär de att lyfta restriktionerna för Ryssland?

Den nyligen lanserade offensiven i Charkiv byggde till stor del på antagandet att ryska styrkor skulle vara säkra på sin sida av gränsen.
Vad innebär de att lyfta restriktionerna för Ryssland?

Den nyligen lanserade offensiven i Charkiv byggde till stor del på antagandet att ryska styrkor skulle vara säkra på sin sida av gränsen.

Hittills har handlingar längs denna gränszon, som effektivt varit neutral i två år, haft en fördel av en slags immunitetszon. Denna fördel upphör nu med de lyfta restriktionerna, vilket innebär att koncentrerade styrkedeployeringar nu är giltiga mål.

Beslutet från väst att ändra sin policy handlar lika mycket om att avskräcka ytterligare intrång som att stoppa den nuvarande offensiven. Vad innebär detta i praktiken? Ryssland kommer att vara mer motiverat att utvidga sina territoriella framsteg för att pressa tillbaka längre räckviddsmissiler som StormShadow. Men har de kapaciteten att göra det? Förmodligen inte tillräckligt för att göra en betydande skillnad.

Områden som tidigare var immuna mot attacker, såsom logistik- och kommandoenheter, är nu sårbara. Tilläggas kan Ukrainas enorma framsteg med att utveckla drönare som kan resa upp till 2000 km och bära 250 kg stridsspetsar, något som Ryssland verkar oförmögen att försvara sig mot. Dessutom har ATACMS-missiler framgångsrikt försvagat baser och försvar i Krim så mycket att det verkar som om inget effektivt försvar finns kvar där.

Ryska luftförsvarssystem är så utspridda och deras förmåga att bygga fler är smärtsamt långsam, vilket innebär att de i många avseenden har upphört att existera längs stora delar av fronten. Detta är även en del av att skjuta tillbaka ryska luftförsvarssystem för att möjliggöra F-16 patruller när de börjar operera. Med ett AEWC-flygplan som snart går i drift (och fler som troligtvis kommer), hjälper väst Ukraina att skapa en luftförsvarsficka som håller ryssarna borta och tillåter F-16 att operera mer fritt.

Genom att använda markmissiler för att slå djupare in i Ryssland och pressa tillbaka dess luftförsvar, skapas mer utrymme för ukrainska operationer. Att driva bort ryska stridsflyg minskar deras bombkapacitet, vilket är en fördel för frontlinjen. F-16 kommer bara att förstärka detta skydd.

Frågan är, vad kan Ryssland göra åt detta? På kort sikt, inte mycket förutom att protestera högljutt. Putin har i princip bara ett alternativ kvar och det verkar osannolikt att ens han ser det som logiskt. Kineserna skulle reagera dåligt och amerikanerna har gjort det klart att Ryssland skulle drabbas av en förödande konventionell motattack om de gick så långt. En nukleär attack på ett civilt mål har ingen verklig fördel och skulle sannolikt vara det största misstaget Putin någonsin gör. När den dörren väl öppnas är allt förlorat och det vet han.

Istället kommer asymmetriska operationer sannolikt att intensifieras, såsom valpåverkan, desinformation och cyberattacker. Även detta är dock en tvåvägsgata om det går för långt.

Samtidigt har ukrainska attacker på oljeraffinaderier tvingat Ryssland att klassificera sina produktionssiffror, så omfattningen av produktionsförlusterna inte kan mätas. Men det kommer inte att hindra ukrainarna från att attackera raffinaderierna.

Luftbaser, logistik, olja och gas, baracker, kommandoposter, ammunitionsdepåer – allt är nu på bordet. Handlingsfriheten är äntligen jämn mellan båda sidor. Ryssland har haft tur hittills. Vi var rädda. Nu är vi inte det längre.

Related news