Analys

Kharkiv fronten & Shangri La

Kharkiv fortsätter att vara den mest aktiva fronten där ryssarna gjorde ett misslyckat försök att korsa floden väster om deras smala positioner i stadens centrum.
Kharkiv fronten & Shangri La

Kharkiv fortsätter att vara den mest aktiva fronten där ryssarna gjorde ett misslyckat försök att korsa floden väster om deras smala positioner i stadens centrum.

Om de ska göra några framsteg, måste de erövra ett tungt befäst halvindustriellt område på en höjd. Att erövra detta område skulle ge dem övertag över de ukrainska försvarslinjerna och tillåta dem att kringgå försvararna norr om floden i det huvudsakliga industriella höghusområdet.

En del av ryssarnas problem här är att de endast håller ett smalt band av land i centrum norr om floden, vilket ger dem lite utrymme att samla trupper utan att bli upptäckta. Eftersom ukrainarna har övertaget i observationsmöjligheter från sina högre positioner, kunde de se de små grupper som försökte korsa floden på natten. Tung utrustning är omöjlig här, så det handlar enbart om infanteriinfiltratörer.

När dagsljuset kommer, upptäcks ryssarna som gömmer sig under broarna de själva förstörde (och därmed blockerade sin egen möjlighet att få in stödutrustning), och de blir snabbt offer för drönare. Trots kontinuerliga försök att korsa floden under lördagen, misslyckas de bedrövligt.

Situationen förvärras ytterligare för ryssarna då de ukrainska styrkorna i det befästa norra industriområdet, som gränsar till det smala rysk-kontrollerade territoriet i staden där attackerna började, börjar motattackera. Över hundra ryssar dog när de försökte korsa floden och intensivt stridande – där ukrainarna för en gångs skull har ett övertag i manskap med cirka 2,2:1 – började och fortsätter.

Ryssarna har under hela denna tid använt termobariska vapen och oändliga glidbomber. Ukrainarna har utvecklat nya tekniker för att avancera och minimera sina förluster, med en mer progressiv och systematisk strategi för framryckning och rekognosering även i lokaliserade stridsområden. Denna metodiska och effektiva stöd från plutonsmedlemmarna verkar vara en blandning av NATO-utbildning och deras egna erfarenheter.

SHANGRI LA

President Zelenskyj gjorde ett överraskande stopp i Singapore vid Shangri La (en asiatisk hotellkedja där konferensen äger rum) säkerhetskonferens, där han efter att ha träffat försvarsminister Austin höll ett tal. Huvudbudskapet var något vi inte borde bli förvånade över: Kina.

Han anklagade Kina för att skicka vapen, inte bara passiva militära föremål med dubbla användningsområden. Han anklagade dem för att bryta varje sken av att vara neutrala i denna konflikt. Han lade även till att Ryssland och Kina aktivt försöker stoppa länder från att delta i fredskonferensen i Schweiz.

Vapenleveransfrågan bekräftades också av brittisk underrättelsetjänst förra veckan och understöddes tyst av amerikanska kommentarer. Under den gångna veckan har det också blivit uppenbart hur många nordkoreanska ballistiska missiler ryssarna har använt. Än mer oroande är mängden västerländska och till och med amerikansktillverkade komponenter i dessa missiler, vilket visar att handeln fortfarande pågår trots år av sanktioner.

Som en annan kommentator tillade, ryssarna verkar inte ha några problem med att använda externt levererad utrustning mot Ukraina, så varför skulle Ukraina behöva begränsas från att använda utländskt levererad utrustning mot Ryssland?

President Zelenskyj verkar ha ändrat sin inställning något. Han vet att han inte längre är den heroiska, hyllade figuren som välkomnades av varje parlament i början av kriget. Han vet att konflikten förra året om att inte omedelbart bli inbjuden till NATO gjorde honom en otjänst och att han överdrev sin personliga hand. Ändå fick han en mängd bilaterala säkerhetsgarantier och industrisamarbetsavtal från varje meningsfullt land i Europa utom Slovakien och Ungern.

Hans ton nu är en av frustration och det verkar som ilska, tempererad av diplomatiska artigheter. Frustrationen över avfyrningstillstånden verkar verkligen ha påverkat honom – och jag förstår det, eftersom det är ologiskt och löjligt under omständigheterna som Kharkiv bevisade.

Han är också med rätta lite bitter över att USA lämnade honom ute i kylan under vintern, med förluster av både manskap och territorium på grund av Trump – och den ovissa framtiden att Trump kan få makten i USA gör självklart Zelenskyj orolig.

Bekymret nu är att Kina kan tippa utrustnings leveransen och dess balans till Rysslands fördel. Kina verkar vara villigt att visa sina kort – både genom att undergräva Taiwan och Ukraina just när Amerika går in i sin val den 5 november.

Ukraina har nästan enhälligt stöd från Europa – och även då kommer Europaparlamentsvalen troligen inte att dämpa den sentimenten alltför mycket. Att navigera resten av världen är en annan sak. Alla vet vem Zelenskyj är och vad han vill, och vissa är lite trötta på budskapet. Tyvärr är det människans natur. Och det långsamma tempot i kriget har fått många att tappa intresset. Det gynnar bara Ryssland. Och det är därför vi inte får glömma och vi måste fortsätta kämpa på alla sätt vi kan, för att säkerställa att denna kamp för Europa och vår livsstil inte glöms bort.

Ukraina kämpar för oss alla. Glöm aldrig de!

Related news