Analys

Rysk katastrof vid Chasiv Yar

Det största nyheten är den ryska offensiven söder om Chasiv Yar som syftade till att rycka västerut och sedan upp bakom ukrainska styrkor i Kanaldistriktet.
Rysk katastrof vid Chasiv Yar

Det största nyheten är den ryska offensiven söder om Chasiv Yar som syftade till att rycka västerut och sedan upp bakom ukrainska styrkor i Kanaldistriktet.

Rysk offensiv slutar i katastrof vid Chasiv Yar

Den ryska offensiven söder om Chasiv Yar var tänkt att rycka västerut och sedan norrut bakom de ukrainska styrkorna i Kanaldistriktet. Ryssarna använde skogen för att bygga upp två anfallsgrupper, en för att slå norrut och en för att slå västerut. Detta är den del av kanalen som går under kullen i en tunnel med skog ovanför, och den enda plats där ryssarna kan korsa den med tyngre fordon.

Tanken var att kunna avancera in i den västra skogen och sedan norrut till de mer svagt försvarade bostadsområdena. Om de erövrade Novi-bostadsområdet skulle de kunna avskära de ukrainska försörjningslinjerna in i kanaldistriktet och tvinga dem att dra sig tillbaka.

På papperet såg den ryska idén bra ut, men verkligheten var mer komplex. Området är nästan helt fritt från vägar och stigar, vilket gör att tanken på fordon som stöd blir snabbt irrelevant. Området kan bara användas av infanteri, och då avanceras infanteristerna väldigt långsamt. Dessutom är övergången mellan skogarna inte skogbevuxen, vilket lämnar ett stort öppet område som måste korsas till fots i full sikt.

De ryska trupperna som var på väg att inleda sina attacker var ständigt under attack från drönare och artilleri. Ryssarna verkade inte heller förstå att de inte kunde använda flyganfall eftersom de inte kunde skilja sina egna styrkor från deras positioner i den täta skogen. Trots detta genomförde ryssarna attacken och nådde utkanten av Novi-distriktet.

Ukrainarna använde spaningsdrönare för att kartlägga ryska styrkor och såg till att dölja sina egna styrkor i skogen. Ukrainarna var redo att ta emot ryssarna. Väl redo och vägledda av drönare, överföll ukrainarna dom ryska infanterigrupperna en i taget och eliminerade dem en efter en. Ryssarna fick uppleva en slakt av den Ukrainska drönare.

Ryssarna förlorade hundratals män i attackerna, och till och med ryska källor säger att de gav upp försöken att fortsätta. Efter att ha misslyckats med att avancera västerut, och märkligt nog utan att ha attackerat båda fronterna samtidigt, attackerade den andra ryska gruppen norrut. Återigen var de tvungna att korsa öppenterräng och förlorade snabbt sin personal och utrustning samt en T-90M-stridsvagn och tre BMD och en pansarbil gick förlorade på kort tid.

Hela operationen genomfördes av så kallade elitstyrkor från luftburna trupper. Ryssarna förlorade nästan allt de skickade in. Efter dess misslyckande återvände ryssarna tillbaka till sina positionen. Men tillbaka resan för ryssarna blev lika svår som deras försök till attack. Nära på alla styrkor dog eller blev lemlästade.

Brist på planering, samordning och förståelse för terrängen, visar dom hur inkompetenta många ryska befälhavare är. Om det inte är ren inkompetens är det fullständig likgiltighet för kostnaderna av människoliv, som de uppenbart har låg respekt för.
Även när ryssarna börjar få slut på stridsvagnar och pansarfordon, slösar de ändå bort dem i förödande operationer. Detta tyder på att kommunikationen om tillgången av fordon inte kommuniceras ner från högre befäl – troligen för att dom inte att det ska bli känt.

Satellitbilder visar att dagarna med stora sovjetiska reserver är över – de visar att dom har nu använt upp dem.

Det verkar alltmer tydligt att Ryssland måste förlita sig på sin enda fördel – dvs deras mängd av människoliv.

Ukrainas tålamod och planering, förberedelser och noggrannhet gav återigen en seger över potentiellt överväldigande ryska styrkor – med hjälp av drönare och taktisk överraskning förstörde vi den ryska operationen vid Chasiv Yar.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news