Analys

Viktig och positiv rapport från Kharkiv

Trots fortsatt tryck i flera riktningar är Kharkiv fortfarande den mest aktiva fronten.
Viktig och positiv rapport från Kharkiv

Trots fortsatt tryck från ryska styrkor i flera riktningar, inklusive söder om Kupiansk där de försöker genomföra ett genombrott för att flankera ukrainarna söderut, är Kharkiv fortfarande den mest aktiva fronten. Det har blivit tydligt att ryska styrkor omplaceras från andra områden för att förstärka denna front.

Denna gång har ryssarna försökt att avancera mot Liptsy igen, efter att ha hållits tillbaka av ett oväntat starkt försvar som var så effektivt att de inte ens nådde de förberedda försvarslinjerna. Anledningen till att de valde att göra detta är att Liptsy ligger i en låg punkt i en trippel-dal, med Y-formade kullar som går norr och söder om det, beläget vid en korsning i mitten. Detta innebär att kullarna har eldöverlägsenhet över dessa dalar och staden.

Ryssarna har kommit ner för det mesta av Y på övre högra sidan, medan ukrainarna fortfarande kontrollerar mittpunkten och den vänstra sidan av Y. Det viktiga för Ukraina är att förhindra att ryssarna tar kontroll över mittpunkten och kullarna strax ovanför den. För detta ändamål förstärker de sina styrkor med elitförband och drönaroperatörer.

Detta har resulterat i massiva förluster av infanteri, understödsfordon och lastbilar för ryssarna, då de möter ett massivt angrepp av FPV-drönare från den 47brigadens bästa drönar-enheter. Ryska försörjningslinjer är ännu mer kritiska här eftersom det i hög grad är en infanterioperation. Om de inte får murbruk och ammunition, eller mat och vatten, kommer de att bli betydligt försvagade. Dessutom kan ryssarna inte använda många rutter för att nå fronten, eftersom vägarna och spåren har kartlagts och övervakas sedan länge, och är de enda effektiva sätten att ta sig in och ut.

Ryska kanaler klagar omfattande över det stora antalet drönare som används mot dem, de har låg moral och det faktum att Ukraina har tillräckligt med trupper för att hålla linjen. Ryssarna ser sina chanser som minimala. Med lite eller ingen pansar och ingen utrustning för att störa Ukrainas drönare, står ryssarna inför en nästan omöjlig utmaning.

Ryska kanaler klagar omfattande över det stora antalet drönare som används mot dem, de har låg moral och det faktum att Ukraina har tillräckligt med trupper för att hålla linjen. De ser sina chanser som minimala. Med lite eller ingen pansar och ingen utrustning för att störa drönare, står de inför en nästan omöjlig utmaning.

En rysk video som publicerades för ett par dagar sedan av en kontraktssoldat uppgav att det bara fanns 12 kvar av de över 100 som ursprungligen skickades in från hans grupp, se den filmen här. Många hade bara 4,5 dagars träning och tvingades avancera. Den allmänna regeln var att de inte fick dra sig tillbaka förrän 90% av dem var döda.

Ryssarna verkar ha gått in i aktivt försvarsläge och använder flyganfall för att innehålla varje ukrainskt framsteg. Den allmänna slutsatsen är att offensiven startades för tidigt, i ett försök att hinna före hjälpen som kommer från USA och Europa. Ryssarna var helt enkelt inte i full styrka eller ens korrekt utplacerade vid tidpunkten, vilket resulterade i snabb misslyckande att nå sina mål. Så mycket att de trupper från Vovchansk, som skulle ha deltagit i offensiven mot Kupiansk och ännu längre söderut, nu observeras flytta norrut. Faktum är att distraktionen har blivit ett problem och en militär misslyckande av första graden.

Detta har historisk påminnelse från 1941-42 som orsakade Hitlers inblandning i frontbesluten och dess katastrofala konsekvenser som då innefattades på lång sikt. Alla chanser att erövra Moskva i tid gick förlorade för alltid samt planen att inta Stalingrad misslyckandets tillsammans med hela den södra offensiven som blev en katastrof – trots att det vid den tiden såg ut som en seger.

Situationen i Kharkiv har alla kännetecken av politisk inblandning från ovan som kräver resultat som inte kan uppnås utan att offra allt annat – medan målet, för vilket allt offras, var och förblir ouppnåeligt från början. Ryssarna verkar inte ha velat koncentrera tillräckligt med trupper för att inte avslöja sina avsikter före attacken, och ändå attackerade man med otillräcklig mängd av manskap och material. De förstod helt enkelt inte att Ukraina hade väntat – och förberett sig.

Det har också tillkommit information om att ukrainsk underrättelsetjänst har hackat den ryska försvarsministeriet. Hur som helst, medan striderna fortfarande är intensiva och slaget långt ifrån över, har Ukraina genomfört ett imponerande försvar och General Syrski förtjänar beröm för detta, tillsammans med sina krigare vid frontlinjen.

De vände en potentiell strategisk katastrof till ett briljant försvar. Inte bara det, detta har även givit en bra boost till våra Ukrainska-pojkar som strider vid alla Ukrainska fronter. Det har tydligt visat att ryska reserver, trots att de fortfarande finns tillgängliga, är mycket färre än förväntat , och de tvingas omplacera styrkor för att kompensera för sina misstag.

Jag tror inte att det är överdrivet att säga att ryssarna har blivit allvarligt slagna och detta är ryssens stora misstag som de kommer få ångra detta under en lång tid.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news