Analys

Nästa kamp för ukrainskt stöd är redan igång

Den amerikanska kongressen har en lång väg framför sig för att anta National Defence Authorisation Act (NDA).
Nästa kamp för ukrainskt stöd är redan igång

Den amerikanska kongressen har en lång och komplicerad process framför sig för att anta National Defence Authorisation Act (NDA). NDA måste gå igenom flera steg innan det når representanthuset för en omröstning. Därefter skickas det till senaten som modifierar och röstar om det, innan det skickas tillbaka för ytterligare omröstningar. Denna process kan pågå fram och tillbaka tills båda husen har antagit det.

De första förslagen har nu lagts fram, och den första kommittén, Armed Services Committee (HASC), lade till en Virginia-klass ubåt som flottan försökte ta bort och behöll de flesta av bestämmelserna för Ukrainas NATO-integration och samarbete – en summa på 300 miljoner dollar som funnits i budgeten sedan 2014.

Förslaget har nu gått vidare för ytterligare bearbetning. Den republikanska majoriteten har tagit bort stödet till Ukraina, lagt till åtta F-35 stridsplan och tagit bort Virginia-klass ubåten istället. Dessutom har de lagt till bestämmelser som skulle hindra presidenten från att överföra vapen till Ukraina även när de är auktoriserade, och tvinga presidenten att ge Israel vad de än vill ha när de ber om det.

Detta går emot många av de bestämmelser som HASC antog med rösterna 57-1. Många punkter i listan var till fördel för pro-Israeler bestämmelser, ett exempel var att förbjuda finansiering för hjälpdistribution till Gaza.

Mycket av detta är en del av valkampanjer. Ubåten skulle byggas i ett distrikt som hålls av demokrater, Israel-lobbyn är oerhört mäktig och kan påverka avgörande röster i bland annat Florida. Alla i representanthuset står inför omval (även om rekordmånga republikaner inte ställer upp, eller har tvingats bort av MAGA-rörelsen i sina primärval).

Det är helt möjligt att lagförslaget inte kommer att antas före valen den 5 november, vilket skulle leda till en fortsatt resolution som förlamar försvarsprojekt tills det är löst. Detta skulle behöva vänta tills efter den 3 januari när nästa kongress tar plats. Då kommer vi att veta vem som kontrollerar kongressen och vem som vann presidentvalet. Ödet för nästa hjälppaket kommer då att vara klart.

Så mycket står på spel den 5 november och dess utveckling är svår att förutspå. Bokstavligen handlar det om nationers öde. Putin och Xi vet detta och kommer att arbeta intensivt för att få rösterna att gå emot Biden och istället för Trump. Trump kanske ogillar kineserna, men han beundrar deras diktatur. Han kommer inte att hindra dem från att göra vad de vill. Och Ukraina kommer oundvikligen att betala priset för att skydda Europa.

Därför måste EU, Storbritannien och resten av NATO vara redo.

Related news