Analys

Internationella legionen & Analys från Chasiv Yar samt Kharkiv -fronten

Det har blivit en mycket långsam och kostsam ryska framryckningar med stora förluster för varje meter ryssarna tar.
Internationella legionen & Analys från Chasiv Yar samt Kharkiv -fronten

Fokus de senaste dagarna har plötsligt skiftat till vad som hade blivit en mycket långsam, slitsam och kostsam rysk framryckning med stora förluster av soldater för varje meter som de tar vid kanaldistriktet öster om kanalen. De flesta av dessa anfall har avvärjts av Kraken-regementets styrkor och på senaste tiden även av den Internationella Legionen.

Internationella legioner

Internationella legioner består av tekniskt sett privata medborgare som har avslutat från sina egna länders försvarsmakter. De flesta kommer från USA, Storbritannien och Frankrike, men det finns många andra nationaliteter som Svenskar och från andra Skandinaviska länder. Vanligtvis drivs de av viljan att göra det rätta (så upplevde jag), och många har svårt att återvända till det civila livet. För de flesta handlar det om att använda de färdigheter och dess kunskap som det har från sin militära karriär.

Legalt sett balanserar de ofta på en fin linje – många av dom västerländska regeringar stödjer deras resor för att strida i Ukraina, men dom måste vara försiktiga så att det inte betraktas som legosoldater. Jag har själv den erfarenheten från Sverige. Jag sade upp mig själv från Svenska försvarsmakten innan det fick information om att jag var och stred i Ukraina. Jag upplever en förståelse från många inom försvarsmakten för mitt engagemang för Ukraina.

I Ukraina beundras och respekteras vi ändå av många Ukrainare, inte minst av människor i Ukraina som själva inte ansluter sig till fronten, men på andra sätt engagerar sig i kampen mot ryssen. Dock finns det även Ukrainare som upplever oss med misstänksamhet eller ännu värre som fiende pga att det är (i hemlighet) Pro-ryssar.

Faktum är att den Internationella Legionen har en bred erfarenhet och kunskap så att det är en av Ukrainas bästa militära enheter. En av deras fördelar är att USA och Storbritannien särskilt litar på dem och därför har de den mest sofistikerade utrustningen, eftersom de har träning för att använda dessa vapen korrekt och har gjort det under större delen av sina karriärer. Från marinsoldater och infanteri till specialstyrkor är de nära på att betraktas som en elitstyrka. Din genomsnittliga ryska soldat vill nog inte möta dessa i strid!

Internationella styrkorna attackerar ofta ryssarna i hus som dom har intagit. Dessa Internationella styrkorna rensar dessa hus metodiskt och systematiskt med hög koordination. Små grupper om ca fyra krigare utplånar metodiskt dessa ryssar från deras positioner tills alla är eliminerade.

De internationella styrkorna ställs mot några riktigt dåligt utbildade ryssar. En video visar hur dålig kommunikation ledde till att en MTLB transporterade ryska soldater till fel plats, som självklart fick panik och dom försökte köra tillbaka, men som resulterade till att de körde över och döda sina egna ryska-trupper.

Kvaliteten på den ukrainska sidan jämfört med den dåligt utbildade och till största delen missnöjda ryska soldater kan demonstreras av det faktum att Ryssland har cirka 80 000 trupper i denna sektor av fronten. Ukraina däremot har cirka 15 000 krigare.

Än en gång lider ryssarna av låga nivåer av mekaniserade styrkor samt dålig utrustning. Många enheter är bokstavligen köttkvarnar designade för att nöta ner Ukrainas styrkor. Verkligheten är att de inte ens lyckas med det och frågan är hur länge ryska-folket kan acceptera den höga dödsantalet som kontinuerligt stiger?

Den frustrerande aspekten är att om Ukraina hade fler krigare och ännu mer material skulle Chasiv Yar vara en idealisk front för ett större angrepp på ryssarna är som inte är väl befästa och dåligt utrustade. Det smärtar att vi faktist förlora en sådan möjlighet, men det är så situationen är, just nu.

Försvaret vid Kharkiv fronten fortsätter, linjen hålls.

Samtidigt vid Kharkiv-fronten tros de ukrainska styrkorna ha tagit tillbaka den viktiga byn Hilgade norr om Liptsy. De tros också ha cirka 90% kontroll över Vovchansk. Trots att ryssarna påstås förstärka sina styrkor med mer infanteri, är min analys att pga att vi nu kan skjuta in i Ryssland så har resultatet blivit att de ryska-reserverna utplånas under dess transport till Ukraina.

Hela denna operation ser allt sämre ut för ryssarna. Dock verkar det som att ryska-befälen inte förstå eller helt enkelt vägrar att förstå, att det är ett misslyckande. Därför kommer det fortsätta med att offra både ryssar och dess material vid denna front. Detta är nästan som en mini-Stalingrad. Ryssarna är förbjudna att retirera av sina befäl även om det dör när det tvingas behålla sina positioner. K-2 har en film som visar hur ukrainarna förgör ryss efter ryss som du kan se via denna länk (om du är över 18-år)

Jag är fortfarande av uppfattningen att detta är en av de viktigaste striderna i kriget och signalerar en vändpunkt för Ukrainas fördel. Ryssland misslyckades med att bryta Ukraina när det förmodligen var som svagast, sedan kriget började. Nu har dom brutit sig själva i försöket att besegra Ukraina under de senaste nio månaderna. Jag hoppas att Ryssland kan ha utmattat sig självt, även om de fortsätter att göra små framsteg men det går långsammare och mindre för varje vecka som går.

Lägg där till kaoset och misstron i den ryska militären och dess utrensningar av ledarskap – det finns ingen tillit, ingen kommunikation och jag upplever att det finns en väldigt dålig strategisk planering.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news