Analys

Effektiva och storskaligt anfall slår mot ryska styrkor

Det massiva och koordinerade ukrainska missilangreppen mot ryska baser och positioner, som genomförs efter att vi fick tillstånd att slå mot mål inne i Ryssland.
Effektiva och storskaligt anfall slår mot ryska styrkor

Den stora nyheten är det massiva och koordinerade ukrainska missilangreppet mot ryska baser och positioner, som genomfördes efter ett godkännande gavs att få slå till mot mål inne i Ryssland. Detta skedde efter att Ryssland, som alltid, försökte skicka stora mängder infanteri till fronten norr om Kharkiv i ett försök att vända den negativa utvecklingen.

Katt & råtta -lek

Under krigets gång har system som de GPS-beroende missilerna från MLRS/HIMARS blivit mindre effektiva på längre avstånd, eftersom ryssarna har lärt sig att störa eller förfalska signalerna, vilket kraftigt minskar deras träffsäkerhet. Detta har gjort att amerikanerna har hittat en lösning, som ryssarna i sin tur lär sig att blockera igen, vilket leder till ett ständigt spel av katt och råtta -lek. För att stoppa HIMARS/MLRS-missiler krävs störningsutrustning, radar och möjligen luftförsvar – även om dessa är av begränsad tillgång mot en ström av inkommande missiler.

Första stadiet – att slå ut rysk radar

För att inleda offensiven mot de ryska baserna och truppkoncentrationerna var ukrainarna tvungna att hitta och förstöra den primära ryska luftövervakningsradarn i regionen, en Kasta 2E2, som lokaliserades av en ukrainsk-utvecklad drönare vid namn Ram-2. Dessa drönare lyckades att förstöra två system, en som tog ut radarutrustningen och den andra stödfordonet.

Andra stadiet – Himars slår ut rysk luftvärd

Utan radar var ryssarna ovetande om de inkommande HIMARS-avfyrningarna som ödelade deras S-300/400-anläggningar, vilket lämnade inget annat än brinnande skrot efter sig. Dessutom, utan dessa hot från luftvärnsmissilbatterier kunde ukrainarna skicka in attackflyg och helikoptrar för att stödja sina markstyrkor.

Tredje stadiet – Attackflyg slår ut ryska ställningar

Ukrainarnas användning av precisions-styrda glidbomber, s.k. Paveway, var väldigt avgörande för att förhindra att ryssarna utnyttjade sina positioner i Vovchansk. Dessa precisions-bomber förstörde ryssarnas ställningar i höghus som de hade erövrat. Detta stoppade den ryska framryckningen och möjliggjorde för ukrainarna att inleda motattacker i staden, vilket drev ut ryssarna från stora delar av som de tidigare hade tagit.

Ryssarna bekräftar att dom krossas

Även ryssarna kommenterade omfattningen av missilangreppen som regnade ner på deras baser och militära infrastrukturer – de påstod att minst 12 MLRS-system användes mot dem – vilket lät som om de tyckte att det var “orättvist”. Ukraina publicerade sedan ett foto av dussintals sex-missilbehållare utan missiler i dem, vilket antyder att så många som 308 missiler hade använts.

Ryska befäl genomför dåliga beslut

Ryssarna gjorde naturligtvis allt värre för sig själva. Systemet med central styrning och dess begränsade kapacitet – eller vilja – att kommunicera viktig information, ett endemiskt problem i ett auktoritärt samhälle där information är strikt kontrollerad för att förmedla det “önskade”rätt” budskap, resulterade i en massaker vid fronten.

Varje vettig högre militärmyndighet skulle ha förutsagt att om väst gav tillstånd att skjuta in på ryskt territorium, skulle det vara uppenbart vilka mål som skulle angripas. Man skulle därför ha beordrat en snabb omgruppering och omplacering under den tid man hade till sitt förfogande, eller åtminstone satt upp några försvarsåtgärder.

Men detta är Ryssland. Att erkänna verkligheten är alldeles för svårt, särskilt om det är dåliga nyheter, så de gjorde absolut ingenting. Delvis på grund av att de inte trodde att väst skulle våga göra något sådant eftersom det trodde att väst var för rädda. Den arrogansen kostade dem dyrt!

Varje befäl bör tatuera in “– ta ingenting för givet“. Det är den största militära synden – och det gäller även i det vanliga livet i allmänhet!

Ryssarna saknar Plan-B

Varje befäl bör tatuera in “– ta ingenting för givet“. Det är den största militära synden – och det gäller även i det vanliga livet i allmänhet! Anta aldrig att allt kommer att gå enligt planen. Ha alltid en Plan-B, ta alltid försiktighetsåtgärder för att ha en väg ut, en alternativ lösning eller en annan möjlighet om saker och ting inte går som förväntat.

Det är sant att ingen kan planera för alla eventualiteter, men det är aldrig så svårt att identifiera ett rimligt alternativ som är lätt att genomföra och göra genomförbart. Men det kräver initiativ och i Ryssland belönas sällan detta och en Plan-B det ses inte som en positiv egenskap, utan det betyder att du tror inte på din egen strategi.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news