Analys

Rysk luftförsvar drar sig ur Krim

Ryssarna har beordrat tillbakadragandet av alla ryska luftförsvarsenheter från halvön. Trupper, utrustning och familjer till stationerade trupper har beordrats att dra sig tillbaka.
Rysk luftförsvar drar sig ur Krim

Det ryska södra kommandot har beordrat tillbakadragandet av alla ryska luftförsvarsenheter från halvön. Trupper, utrustning och familjer till stationerade trupper har beordrats att dra sig tillbaka till Krasnodar-regionen. Det verkar som om ATACMS har skapat ett sådant dilemma för dem att de inte längre kan rättfärdiga förlusterna i förhållande till försvarskapaciteten.

Att ta bort försvar innebär att målen blir lätta att träffa, så den enda slutsatsen är att Krim i praktiken demilitariseras. Det innebär att flyg- och sjöstridskrafter inte längre kommer att vara stationerade där, såvida de inte är beredda att ta risken. Vissa arméenheter kommer att förbli som garnisoner.

Enligt de partisan-motståndsstyrkor som erhållit informationen, som sedan har verifierats, flyttas luftförsvarsenheterna till Belgorod oblast, där de kan användas för att förhindra ukrainska flyganfall, något som nyligen blivit en verklighet som ryssarna är allvarligt upprörda över.

Detta beslut är enormt positivt för Ukraina. Det är ett de facto-erkännande av att Ukraina har vunnit slaget om att demilitarisera Krim och att Ryssland har accepterat det.

Konsekvenserna av detta är ännu mer betydande. Det innebär att fronten i Kherson blir ännu farligare och svårare att försvara utan stöd från Krim. Den andra stora signalen är hur mycket av den ryska luftförsvaret som har förlorats genom ukrainska attacker och mycket tyder på att den ryska kapaciteten att leverera nya luftförsvarsenheter är låg. Kostnaderna uppgår till hundratals miljarder dollar och två decennier eller mer av byggtid har gått förlorade.

Ryssland tvingas göra något de aldrig riktigt har behövt göra tidigare – prioritera. Det visar sig också att det finns ett grundläggande problem inom Rysslands militära kapacitet och i deras övergripande strategi. Brist på utrustning, oförmåga att ersätta den, förändrade försvars kapaciteter och behov som inte kan tillgodoses eftersom ingen i ryssland kunde föreställde sig att de skulle behövas. Kriget var aldrig tänkt att pågå så här länge.

Sammanfattningsvis

Det Ryssland gör just nu, är i praktiken att neutralisera Krim som en operativ bas och det är extraordinärt. Det är både ett erkännande av operativt nederlag och en indikation på att allt inte står rätt till inom den ryska militären.

Related news