Nyhet

Ryssland placerar S-500 luftvärnssystem på ockuperade Krim

Ryska styrkor har installerat sitt senaste S-500 luftvärnssystem på ockuperade Krim, uppgav Ukrainas militära underrättelsechef
Ryssland placerar S-500 luftvärnssystem på ockuperade Krim

Ryska styrkor har installerat sitt senaste S-500 luftvärnssystem på ockuperade Krim, uppgav Ukrainas militära underrättelsechef Kyrylo Budanov den 12 juni.

“- Det ryska luftvärnssystemet stärks. Detta är ganska uppenbart och förståeligt. De nyaste elementen av S-500 har dykt upp. I princip kommer detta att vara deras experimentella tillämpning, men de har redan dykt upp på Krim.

sa Budanov.

Enligt det amerikanska försvarsdepartementet är S-500 designat för att avlyssna hot på kort till medellång räckvidd. Systemet kan enligt uppgift försvara mot ballistiska, kryssnings- och hypersoniska missiler.

Utplaceringen av S-500-systemet kan vara ett försök att skydda Kerch-bron efter förlusterna av S-300 och S-400-systemen.

Tidigare denna vecka meddelade den ukrainska generalstaben att Ukrainas militär hade förstört två radarstationer av S-300 och S-400 luftvärnssystemen på flera områden av ockuperade Krim, som du kan läsa om i artikeln Rysk luftförsvar drar sig ur Krim.

Detta var den andra attacken på Rysslands luftförsvar på Krim på en vecka. Ukraina ska ha träffat en S-400 luftvärnsrobotenhet nära Dzhankoi, och två till S-300 luftvärnsrobotenheter attackerades nära ockuperade Chornomorske och Yevpatoria natten till den 10 juni.

Hur länge S-500-systemet kommer att överleva de framgångsrika ukrainska ATACMS-missilattackerna återstår att se.

Samtidigt rapporterade motståndsrörelsen Atesh att ryska luftvärnsstyrkor på ockuperade Krim har uppmanats att evakuera sina familjer från halvön, i vad som ses som förberedelser för att dra tillbaka luftförsvaret från Krim efter de obevekliga ukrainska attackerna.

Den möjliga tillbakadragningen kan syfta till att stärka luftförsvaret i Belgorod-området, där Ukraina framgångsrikt motattackerar för att befria territorier i Kharkiv-regionen, och där ukrainsk flyg har satts in för att driva ut inkräktarna.

Ryssland verkar kämpa med att upprätthålla luftförsvarstäckningen, med en stor front och med ukrainska drönarattacker mot oljeraffinaderier samt situationen i Kharkiv som alla konkurrerar om resurser. Ryssland kan välja att dra tillbaka S-300 och S-400-systemen till platser där de är desperat behövda och utplacera det mer oprövade S-500 som ett sista försök att upprätthålla skyddet för Krim och Kerch-bron.

Related news