Analys

Ukrainska Glidbomber och Luftförsvar

Ukraina sägs vara på väg att implementera egna glidbomber som kan användas på både befintliga flygplan och de kommande F-16
Ukrainska Glidbomber och Luftförsvar

Ukraina sägs vara på väg att implementera egna glidbomber som kan användas på både befintliga flygplan och de kommande F-16. Det sägs att de har ett stort lager av flygbomber, men ingen möjlighet att använda dem. Bomberna behöver en mindre mängd renovering och säkerhetskontroller, men de är i princip samma typ som Ryssland redan använder. Det återstår att se om de lyckats replikera det ryska systemet, och möjligen med förbättringar.

Ökningen av luftförsvarsmissiler har resulterat i en markant ökning av nedskjutna fiendemissiler. 30 missiler, inklusive en Kinzhal och en Iskander, samt en blandning av kryssningsmissiler och drönare, sköts ner, vilket är första gången detta inträffat nyligen. Detta bekräftar också att Patriot-batterierna nu är fullt operativa.

Argentina erbjuder hjälp och flygplan

De som minns Falklandskriget kommer ihåg de franskbyggda och levererade Super Etendard, utrustade med Exocet-missiler. Dessa missiler orsakade endel brittiska marina förlusterna.
Det var första gången luftavfyrade sjömålsmissiler användes mot krigsskepp. Det gav en tankeställare till alla marina-flottor angående dess försvar och dess skeppsbyggnadsmaterial, som då bestod av aluminium-magnesiumlegeringar pga att de höll nere vikten, men som nu visade sig vara extremt brandfarlig och dess brinnande materialet orsakade en enorm hög temperaturer.

Storbritannien har blockerat exporten av dessa jetplan sedan 1983, men nu erbjuds 12 av dem till Ukraina. De är minst 45 år gamla och designade för hangarfartygsoperationer och kommer troligen att kräva omfattande renovering.
Argentina planerade att återaktivera dem för sin egen flotta, men de behöver åtminstone en ny pyroteknisk laddning för katapultstolarna, vilket inte är lättillgängligt.

Related news