Rapport

Statusrapport om ryska invasionen den 15 Juni

Direktrapport från alla fronter i Ukraina som är värda att rapportera.
Statusrapport om ryska invasionen den 15 Juni

Pokrovsk-fronten

Sedan tidig morgon har den ryska militära aktiviteten varit mest intensiv vid Pokrovsk-fronten. Nästan en tredjedel av dagens strider har ägt rum där. Sammanlagt har det rapporterats om 44 ryska attacker längs hela frontlinjen.

Sumy-fronten

Gränsområdena vid Tjernihiv och Sumy-regionerna fortsätter att drabbas av artillerield från ryskt territorium. Sedan morgonen har följande områden utsatts för fientlig artillerield:

  • Bilovody – från riktning Vnezapnoye (i Ryssland),
  • Hrabovske – från Staroselje (i Ryssland),
  • Mykhalchyna Sloboda – från Huzovka (i Ryssland).

Kharkiv-fronten

Den ryska aggressionen fortsätter också mot Kharkiv-regionen med styrda flygbomber. Från Belgorod i Ryssland) har två KAB-bomber riktats mot Synelnykove. Strider pågår även i Tykhe och Vovchansk.

Kupiansk-fronten

Vid Kupiansk-fronten har sju ryska stormningsförsök rapporterats i områdena Petropavlivske, Andriyivka, Hrekivka och Nevske.

Lyman-fronten

Vid Lyman-fronten har fienden intensifierat sina attacker i Makiyivka, där strider nu pågår.

Kramatorsk-fronten

Vid Kramatorsk-fronten sker strider i Chasiv Yar, där två fientliga angrepp har registrerats. Läs mer om dessa strider i detalj via denna Analys Striden om Chasiv Yar intensifieras

Pokrovsk-fronten

Pokrovsk-fronten har dock varit dagens mest aktiva. Den ryska armén har 7 km kvar för att kapa huvudförsörjningsvägen för de väpnade styrkorna. Ockupanterna vill nå T0-504-vägen, som kallas ”livets väg”. Den går från Kostjantynivka till Pokrovsk, där vägen till Dnipro öppnar sig. Just nu är detta den huvudsakliga försörjningsvägen för de väpnade styrkorna i området kring Chasiv Yar.

Sju attacker har avvärjts, medan åtta fortfarande pågår. Samtidigt har den ryska armén gjort framsteg nära Kalynivka, Novopokrovsky och Yasnobrodivka. Dessa framryckningar indikerar att striderna fortsätter att vara intensiva och att situationen på marken snabbt kan förändras. Striderna fortsätter i Sokol och Novoselivka.

Kurakhiv-fronten

Vid Kurakhiv-fronten har sex ryska försök att förbättra sina positioner misslyckats.

Vremivka-fronten

Vid Vremivka-fronten har sju attacker slagits tillbaka i Staromaiorske, Solodke och Urozhaine.

Luhansk-fronten

Därutöver har det rapporterats att de ryska ockupanterna tvingats dra sig tillbaka i Serebryansk-skogen vid Luhansk-regionen, samt i Klishchiivka i Donetsk-regionen, enligt DeepState. Detta markerar en betydande framgång för de ukrainska styrkorna på dessa fronter.

Läget är fortsatt kritiskt och det är avgörande att de ukrainska styrkorna fortsätter att hålla sina positioner och slå tillbaka de ryska attackerna.

I övriga områden är situationen stabil utan större förändringar.

Slava Ukraina!

Related news