Analys

Striden om Chasiv Yar intensifieras

Ryssarna har intensifierat sina attacker på kanaldistriktet öster om själva kanalen.
Striden om Chasiv Yar intensifieras

Status just nu vid Chasiv Yar

Ryssarna har intensifierat sina attacker på kanaldistriktet öster om själva kanalen. Efter att ha försökt ta en viktig by norr om området för att genomföra en kringgående manöver, blev de allvarligt tillbakaslagna och tvingades retirera från de positioner de hade erövrat. Återigen har de nu återgått till massiva attacker på de främre angreppspunkterna.

Dessa attacker har stötts av en omfattande kampanj med glidbomber som har reducerat nästan alla återstående höghus till grus, vilket definitivt gör dem obeboeliga för försvararna och ännu mindre som försvarsbtggnader. Ryssarna har ovanligt många T-90M-stridsvagnar och IFV, varav cirka 70 % förlorades pga våra drönare och särskilt ATGM.
Dock har ryska luftburna styrkor långsamt gjort framsteg.

Ryssarna gör smygande framsteg, med höga förluster

Än en gång visade sig glidbombsattackerna vara avgörande. När jag säger framsteg, handlar det bokstavligen om ett par gator; ukrainarna kontrollerar fortfarande hälften av distriktet. Ryssarna är dock nära att göra dessa försvarspositioner ohållbara, och Ukraina kommer så småningom att behöva dra sig tillbaka över kanalen och spränga broarna för att förhindra att ryssarna korsar den.

Ukraina behöver luftvärn

Det Ukraina verkligen skulle behöva är ett långdistans anti-luftbatteri för att slå ut de ryska flygplanen som släpper glidbomberna. Om de lyckas eliminera detta hot, ökar deras försvarsförmåga dramatiskt, eftersom ryssarna varken har mängden artilleri eller andra markbaserade vapen för att upprepa vad de gjorde i Bakhmut förra året.

Om inte, ser det ut som att ryssarna bara kommer att fortsätta skicka fler och fler trupper mot staden för att erövra den, med glidbomber som gör den tunga förstörelsen. Återställandet av Chasiv Yar som en prioriterad punkt de senaste dagarna verkar vara ett försök att avleda uppmärksamheten från situationen i Kharkiv. Jag tror att de tänker att ukrainarna är nära att vinna den striden, norr om Kharkiv, därför behöver Ryssarna vinna denna front för att åter skapa en positiv känsla för den ryska oppositionen.

Ryssarna släpper Kharkiv och istället fokuserar på Chasiv Yar

Det bör även läggas till att detta borde ha varit ryssarnas prioritet hela tiden, istället för att gegga vid Kharkiv-fronten.
Det verkar som att ryssarna nu kan ha om-fokuserat sina krafter mot Chasiv Yar-fronten igen. Samtidigt som ryssarna kämpar en reträttstrid vid Kharkiv-fronten för att även hålla ukrainarna engagerade där.

Ukraina bör hålla Chasiv Yar och vinna Kharkiv-fronten

Även om detta kan vara deras avsikt, tror jag att Ukraina nu har tillräckligt med bemanning och utrustning för att hantera båda områdena, upprätthålla sina positioner och fortsätta offensiven på båda fronterna. Enligt min mening bör de inte ge upp att driva ut ryssarna helt norr om Kharkiv. De har initiativet och de kan lyckas. En fullständig rysk förlust där skulle vara en betydande militär och moralhöjande seger som Ukraina har behövt få länge.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news