Analys

Fredskonferens: Rysk påverkan fortfarande tung

Vid fredskonferensen i Schweiz, där Ryssland inte var närvarande, samlades 91 nationer för att diskutera en väg framåt för att avsluta kriget.
Fredskonferens: Rysk påverkan fortfarande tung

Vid fredskonferensen i Schweiz, där Ryssland inte var närvarande, samlades 91 nationer för att diskutera en väg framåt för att avsluta kriget. Huvudsyftet var att hitta en gemensam kommunikationsstrategi för att nå en lösning på konflikten. Trots de höga förväntningarna uppnådde konferensen föga av värde. En slutkommuniké togs fram, men endast 80 av de 91 deltagande nationerna skrev under den.

De nationer som avstod, inklusive Indien, Sydafrika och Brasilien, har alla långvariga och mestadels politiskt historiska relationer med gamla Sovjetunionen som de inte kan släppa taget om. Sydafrikanska ANC-ledare utbildades nästan alla i Sovjetunionen och stöddes av Moskva under kampen mot apartheid. Indien såg Sovjetunionen som anti-imperialistiskt och har långvariga vapenaffärer med Ryssland, som de nu kanske ångrar. För Indien handlar det också om att säga nej till båda blocken när det passar och att skapa sin egen väg. Brasiliens socialism och dess Indien-liknande önskan att bryta sig loss från både östlig och västlig dominans påverkar deras ställningstagande.

Deras gemensamma motivering är dock upprörande. Ursäkten de och andra, inklusive Indonesien, uppgav var att det inte var ”hjälpsamt att skylla på Ryssland för kriget”. Detta implicerar att Ukraina är skyldig för att inte ha gett upp när Ryssland ockuperade Krim och Donbas, och om de hade accepterat detta skulle kriget aldrig ha inträffat. De antyder också att om man anklagar Ryssland för ansvar, kommer dess känsliga president inte att kunna hantera sanningen och bli arg.

Konferensen uppnådde därmed väldigt lite, förutom att de 80 nationer som stöder Ukraina tydligt visade att de fortsätter att göra det. President Zelenskyj klargjorde att allt Ryssland behöver göra är att dra sig tillbaka från de ockuperade områdena för att fredsförhandlingar ska kunna börja omedelbart.

Ryssland är fast på den väg som Putin har valt. Han sitter fast mellan en sten och ett hårt ställe – han kan inte förlora och han kan inte vinna.

Ryssland är fast på den väg som Putin har valt. Han sitter fast mellan en sten och ett hårt ställe – han kan inte förlora och han kan inte vinna. Det ryska folket får bokstavligen betala för hans ambitioner i Ukraina. Skatter höjs med 7% på redan höga nivåer, och nästan varje inkomstkategori från personlig till företagsbeskattning kommer att få betala mer från och med den 1 juli. Pengarna måste komma någonstans ifrån när sanktionerna greppar allt hårdare.

Analys

Det är tydligt att de historiska banden till Sovjetunionen fortfarande påverkar vissa länders beslut att inte kritisera Ryssland öppet. Denna motvilja att ta en tydlig ställning mot Ryssland försvårar internationella ansträngningar att skapa en enad front för att avsluta kriget. Konferensen i Schweiz visar att även om majoriteten av världens nationer står bakom Ukraina, finns det fortfarande betydande politiska hinder att övervinna.

För Ukraina innebär detta att stödet från de 80 nationerna är avgörande för att bibehålla pressen på Ryssland. Samtidigt visar det att Ryssland, trots sitt försök att projicera styrka, står inför interna ekonomiska utmaningar och internationell isolering som kan undergräva dess långsiktiga mål.

Related news