Analys

Rysk sista utväg i Vovchansk

Situationen i Vovchansk utvecklas till en mardröm för de ryska styrkorna, och deras desperation för att återfå kontrollen växer för varje dag. Intensiva strider fortsätter, och ryska styrkor är nästan helt beroende av infanteri för att hålla tillbaka de ukrainska…
Rysk sista utväg i Vovchansk

Situationen i Vovchansk utvecklas till en mardröm för de ryska styrkorna, och deras desperation för att återfå kontrollen växer för varje dag. Intensiva strider fortsätter, och ryska styrkor är nästan helt beroende av infanteri för att hålla tillbaka de ukrainska framryckningarna.

Rysk desperation

Över ett tidsintervall på bara några timmar, från cirka 22:00 till 01:00, har ryssarna släppt så många som 30 massiva glidbomber varje natt. Dessa bomber är deras enda medel för att hålla de ukrainska styrkorna i schack. Omkring 200-400 ryska soldater är nu helt omringade i källaren till en krossanläggning, och hoppas kunna hålla ut tillräckligt länge för att bli räddade, utan att vara medvetna om att detta blir allt mindre sannolikt för varje dag som går.

Ukrainska styrkor har etablerat tunga kulsprutepositioner som förhindrar ryska försök att nå den isolerade fickan. Ryssarna har försökt bryta igenom med hjälp av två enheter av tjetjenska/TikTok -soldater, men deras försök har varit fruktlösa.

Strategin just nu

De två sidorna försöker nu manövrera ut varandra i staden innan den andra hinner lyckas. Ryssarna försöker trycka söderut för att angripa de tre broarna och förhindra ukrainska försörjningslinjer från att nå norrut. Samtidigt försöker de ukrainska styrkorna att avancera till det hörn där de rysk-kontrollerade gatorna i söder möter de ukrainska positionerna i norra sektorn, i ett försök att avskära ryssarna från deras försörjningslinjer och isolera hela den ryska gruppen.

Den avgörande linjen som skulle separera ryssarna från deras huvudstyrkor är vid Korolanka Street. Den ryska bombningen har varit framgångsrik i att skapa begränsade skyddsområden, men det har också varit skadligt för deras egna styrkor av samma anledning. Ukrainarna har observerat flera incidenter där ryssarna har träffat sina egna positioner, eftersom glidbomber inte är träffsäkra.

Intensiva närstrider

Striderna är så intensiva att det ofta är fråga om våning-för-våning, rum-för-rum-strider, där de två sidorna är så nära som två till fem meter från varandra. Detta är en intensitet som inte har setts sedan striderna i Stalingrad och Berlin under andra världskriget. Ukrainarna har på något sätt lyckats avancera västerut längs Korolanka Street med så mycket som 250 meter, vilket ryska drönarbilder faktiskt bekräftar.

Ukrainarna är nu bara 100 meter från att etablera eldkontroll över de redan osäkra ryska försörjningslinjerna och avskärma tjetjenerna och andra i en ännu större ficka. Ukrainarna använder nu rikliga mängder granater för att slå mot ryssarna och följer upp dessa attacker med GBU-39 precision JDAMS. De verkar ha full kontroll över den elektroniska krigföringsmiljön och deras drönare är en plåga som ryssarna inte har något motmedel mot.

Ryssarna använder fler FPV-drönare för att försöka förlama de ukrainska fordonen som tillhandahåller försörjning. En av de mest anmärkningsvärda verkligheterna är att GBU-39-bomberna är otroligt exakta, och denna noggrannhet kan vara avgörande i den intensiva närstriderna som sker där. Vad problemet med bomberna var tidigare, som stoppade deras användning – tros ha varit GPS-relaterat – har nu alltså åtgärdats.

Nyckeln till alla ukrainska framgångar beror till stor del på deras dominans inom elektronisk krigföring, vilket möjliggör omfattande spaning av ryska bakre områden ända till den ryska-gränsen. Varje försök som ryssarna gör för att försörja dag eller natt, är ukrainarna där för att stoppa dem.

Trots ansträngningarna att bygga skyttegravar och försvarspositioner, har ukrainarna trakasserat byggteamen så mycket att de till slut gav upp, så inget har åstadkommits. Det är för tidigt att utropa seger, men man kan nästan känna den vinnande vindarna. Denna front går uppenbart dåligt för Ryssland.

Framtid

Efter kriget kommer det att vara fascinerande att förstå om ryssarna hade elektronisk krigföringsutrustning som helt enkelt inte fungerar eller som inte kunde placeras tillräckligt långt fram för att vara användbar, eller om de bara inte har någon sådan utrustning att använda.

Framåt är det ganska klart att om den ukrainska armén kan avskära ryssarna för andra gången och driva dem längre norrut och till och med ut ur Vovchansk, kommer det att vara en vändpunkt. Det finns nämligen ingenstans att gömma sig eller att försvara norr om staden – det enda verkliga försvaret är att dra sig tillbaka så ordnat som möjligt.

Andra frontlinjer och händelser

På de bredare frontlinjerna har det skett några mindre bakslag. Ukrainarna som försvarar den nordvästra Avdivka-fronten har pressats tillbaka tillräckligt för att placera en nyckelväg, E45, inom ryskt artilleriräckhåll. Vägen har stängts för allmänheten, men det är en avgörande artär bakom de ukrainska linjerna som förser stora områden av fronten. Det är ett område som alla ser på med oro.

Det finns också indikationer på att ryssarna planerar en ny operation söder om Kupiansk mot Kremina, längs den fronten. Sammantaget är situationen i Kharkiv dålig för Ryssland och svår för Ukraina, men de har initiativet och motivationen. Vapen anländer kontinuerligt nu, och de flesta områden säger att artilleribristen har avslagit.

Det tjeckiska initiativet sägs vara i full gång och levererar cirka 100 000 granater per månad. Västerländska artilleritillverkare har börjat nå sina mål när produktionen ökar.

I ett annat bisarrt fall av överreaktion, lanserade ryska styrkor attacker mot Antonovsky-bron efter att en ukrainsk kvinna från den ockuperade sidan lyckades korsa den för att ta sig till frihet, under fullt dagsljus. Det verkar bevisa att ryssarna inte har trupper i den södra änden av bron på grund av ukrainska drönare och artilleriangrepp, men inte heller ukrainarna har det på grund av de ryska attackerna. Det bekräftar i stort sett att den södra banken är ett ingenmansland för båda sidor, en situation som sträcker sig 30 km åt varje håll.

Försiktig optimism! Så är det att se på saker just nu. Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news