Analys

Rysslandskriget: Militärt ohållbart? Ja eller nej?

Ordet "ohållbart" dyker upp oftare än jag skulle vilja erkänna när det gäller rysk militär praxis. Deras förluster beskrivs ofta så
Rysslandskriget: Militärt ohållbart? Ja eller nej?

Hur kan Ryssland fortfarande kriga?

Ordet “ohållbart” dyker upp oftare än jag skulle vilja erkänna när det gäller rysk militär praxis. Deras förluster beskrivs ofta så, deras användning av artilleri likaså, och de oändliga attackerna med pansarfordon, återigen, alltid ohållbart.

Så hur kan Ryssland fortfarande kriga? Om allt är så ohållbart, hur kan de då upprätthålla fronterna? 2,5 år senare och kriget pågår fortfarande. Det är en rättvis fråga och det finns svar.

En enorm mängd rysk-material har förstörts

Om vi går tillbaka till början av kriget ser vi regelbundet att ryssarna använde 50-60 fordon, en blandning av stridsvagnar och IFV/APC-typer av varierande ålder och kvalitet. Var är dom nu? Det är sällsynt att Ryssland använder så många som 20 st. Dom gjorde de dock förra veckan – två gånger också, och det väckte rubriker eftersom ingen hade sett en sådan hög användning av fordon sedan oktober förra året. De flesta av dessa fordon förstördes dock.

Man måste komma ihåg att ryssarna hade häpnadsväckande mängder fordon från kalla krigets era i sina lager. Tiotusentals av dem. Och under krigets gång har de använts upp och till största delen är de nu cirka 95% av dem uttömda. Den enorma sovjetiska arvet har förlorats, förintats i strider med Ukraina. Det som finns kvar är antingen oanvändbart eller reservdelar för operativa fordon.

De dagar då de avfyrade 60,000 st rundor av 152 mm artilleri per dag (det har ryssarna gjort), är sedan länge förbi. Numera är det max runt 10,000 st, om ens de! Anledningen är inte att ryssarna har brist på granater – det problemet har ryssarna löst. Vad de har förlorat, är kanonerna och de självgående haubitsarna (SPG) som avfyrar dem. Tusentals enheter har gått förlorade och det finns inga ersättningar.

Rysk-material fortsätter att förintas

När man tittar på dagliga förluster av rysk militär utrustning är cirka 40% civila motorcyklar, skåpbilar, ATV och golfbilar, fyrhjulingar etc. Stridsvagnarna och IFV och APC har till största delen försvunnit. Detta är helt ohållbart och just nu får ryssarna nöja sig med vad de hittar.

De har flyttat sin enda prototyp S-500 från Moskva till Kerch eftersom 15 luftvärnssystem gick förlorade på några veckor. De har inget annat. De flyttade nyligen de sista av sina S-300 från Fjärran Östern vid Kurilerna till Krim och flyttar dem nu igen innan de blir förstörda.

När Finland gick med NATO, byggde Ryssland upp sina styrkor vid finska gränsen. De har nu gått till fronten i Ukraina. Kaliningrad-enklaven är i princip oförsvarad. Allt detta visar på avgörande nivåer av ohållbart beteende.

De ryska utgifterna är ekonomiskt ohållbara samt industriellt ohållbart – Ryssland har varken kapaciteten eller förmågan att bygga nya militära fordon i den takt som ens kan hålla jämna steg med förlusterna. Även arbetskraften har visats sig ha brister som är ohållbara.

Ryska soldater dödas i ohållbara mängder

Förra året krävde Bakhmut livet på omkring 75,000 fängslade fångar – nästan varenda en dödades i strid. Det finns inga ersättare. Det är självklart också ohållbart!

Det är uppenbart att Ryssland har problem med rekrytering av nya soldater och använder nu alltmer komplexa övervaknings- och juridiska metoder för att säkerställa att ryska män inte kan undkomma eller gömma sig från värnplikten.

Ryssarna tillåter upprepade gånger dåligt utbildade män att gå i strid. Trots detta undrar ryssarna varför deras trupper är av så låg kvalitet och varför de är rädda för att ansluta sig och skickas till fronten.

Kommer Ryssland kunna fortsätta?

Det kommer troligtvis inte att bli en kris under den närmaste tiden. Polisstatens metoder kommer alltid att hitta män, tyvärr.

Men förr eller senare kommer andra och tredje och till och med fjärde klassens/generationens -utrustning att gå förlorad och då kommer det till slut bli omöjligt – och än viktigare; Ryssarna kommer bli oförmögna att föra ett fortsatt krig.

De enorma reserver som Ryssland har slösats bort på detta krig. Det finns ingen återvändo. Det kommer att bli värre för dem. Det är redan mycket värre för ryssarna än de någonsin kunde föreställa sig.

De enorma reserver som Ryssland har slösats bort på detta krig. Det finns ingen återvändo. Det kommer att bli värre för dem. Det är redan mycket värre för ryssarna än de någonsin kunde föreställa sig.

Detta krig är ohållbart, av många fler skäl, men det tar tid att göra det synligt, men nu börjar vi se effekten och vi kan börja identifiera den.

Faktumet är att vi kan nu se det med våra egna ögon!

Kan Ukraina fortsätta?

Ukraina har visat att de kan stå emot och även besegra den ryska aggressionen med rätt stöd från västvärlden. Här kommer vikten av att fortsätta leverera vapen till Ukraina in i bilden.

Vi i väst har både pengarna och kapaciteten att göra detta. USA sitter på en enorm reserv av militär utrustning som inte längre används och som planeras skrotas på grund av kontinuerlig modernisering av NATO militära kapacitet. Denna “gamla” utrustning kan användas med enorm fördel av Ukraina, som kan dra nytta av varje bit av militär hårdvara de får.

Den amerikanska militära budgeten är gigantisk, och endast en liten del av den behövs för att stödja Ukraina. För USA är detta en kostnadseffektiv lösning för att försvaga en geopolitisk rival utan att direkt engagera sina egna trupper i strid. Ukraina kan använda denna utrustning för att skapa stora förluster för Ryssland, vilket försvagar deras militära kapacitet ytterligare.

Vi har sett hur leveranser av HIMARS, artillerisystem och annan utrustning har hjälpt Ukraina att genomföra framgångsrika motattacker och förstöra ryska försörjningslinjer. Fortsatta vapenleveranser kan förvandla Ukrainas försvar till en kraft som Ryssland inte kan stå emot.

Det är avgörande att vi i väst fortsätter att stödja Ukraina, inte bara för deras frihet och självständighet, utan för att bevara stabiliteten i hela regionen och världen. Genom att göra detta kan vi också sända ett tydligt budskap till andra aggressiva regimer om att deras handlingar inte kommer att tolereras och att de kommer att möta kraftigt motstånd.

Slutsats

Ryssland för ett ohållbart krig. Det kan inte fortsätta för evigt och ju längre det pågår, desto värre kommer det att bli för dem.

Frågan var: Är kriget hållbart för Rysslands militär? Ja eller nej? Svaret är utan tvekan NEJ.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news