Rapport

Statusrapport om ryska invasionen den 22 Juni

Striderna längs östfronten i Ukraina fortsätter att vara intensiva och föränderligt, med framgångar och utmaningar för båda sidor.
Statusrapport om ryska invasionen den 22 Juni

Tuffa strider i Chasiv Yar och Kramatorsk-området

Striderna i Chasiv Yar, Kramatorsk-området, har varit extremt intensiva. Fienden försöker desperat att erövra höghus vid stadens utkanter. Det är välutbildade och erfarna ryska soldater som leder dessa attacker, vilket gör motståndet extra utmanande. Trots dessa ansträngningar har de inte lyckats göra några framsteg. Mer information angående Chasiv Yar kan du läsa om här: Uppdatering från Chasiv Yar: Ryska försök till framsteg slås tillbaka

Klishchiivka i Kramatorsk-området upplever också svåra strider, med stora svårigheter att evakuera skadade och leverera förnödenheter. Det är en mycket utmanande situation för de ukrainska försvararna.

Intensiva attacker i Donetsk-regionen

I Donetsk-regionen, särskilt vid Majorsk, har ryska styrkor genomfört ihållande attacker mot ukrainska positioner. Soldaterna attackerar i grupper om 5-10 utan pansarfordon, men med stöd av artilleri och drönare. Båda sidor har lidit betydande förluster, men de ukrainska styrkorna fortsätter att hålla linjen genom intensiva skottväxlingar och motanfall.

Framgångar i Vovchansk, Kharkiv-området

I Vovchansk, Kharkiv-området, har ukrainska styrkor genomfört framgångsrika offensiver på flera frontavsnitt och gjort framsteg. Ryssland har börjat dra tillbaka flera enheter från Vovchansk-området på grund av förlust av stridsförmåga. Reträtten har dokumenterats nära Lyptsi och Tykhi. Enligt Nazar Voloshyn, talesperson för Khortytsia Operational Strategic Group of Forces, genomförde de ryska styrkorna inga aktiva strider under den senaste dagen och morgonen. Ukrainas militära framgångar har tvingat ryssarna att omgruppera.

Försämrad situation i Toretsk

Toretsk, som tidigare stått emot kraftiga anfall tack vare välbyggda försvarsanläggningar, står nu inför en svår situation. Dåligt utförda rotationer av ukrainska trupper har gjort det möjligt för fienden att göra framsteg och erövra byn Shuymy genom infanterianfall utan användning av tung utrustning. Detta har skapat en farlig situation för stadens försvarare och civila, som rekommenderas att evakuera på grund av den ökade risken för intensiva strider i urban miljö.

Sammanfattning

Striderna längs östfronten i Ukraina fortsätter att vara intensiva och föränderligt, med framgångar och utmaningar för båda sidor. Ukrainska styrkor får utstå både förluster och framgångar på flera fronter, trots den intensiva ryska offensiven. Situationen förblir kritisk och dynamisk, med en pågående kamp om territorium och försvarslinjer.

Slava Ukraini!

Related news