Analys

Räcker inte Ukrainska manskapet till längre?

Avdivka-sektorn fortsätter att vara en svag punkt. Jag har försökt ta reda på vad de specifika problemen är här. Är det ammunition? Eller är det något annat?
Räcker inte Ukrainska manskapet till längre?

Positiva rapporter från Kharkiv fronten

I Kharkiv har de ryska styrkorna pressats tillbaka i nordost och centrala delar av Vovchansk samt Staritsya väster om staden, efter en ukrainsk offensiv för att återta mark. Striderna är oerhört intensiva, men det råder ingen tvekan om att ryssarna är på defensiven här och kämpar för att behålla sitt grepp.

I den östra delen av fronten vid Hiybolke verkar ukrainarna ha tagit och behållit mer mark runt den bosättningen.

Ukraina fortsätter att tappa mark vid Avdivka-sektorn

Avdivka-sektorn fortsätter att vara en svag punkt. Jag har försökt ta reda på vad de specifika problemen är här. Är det ammunition? Är det brist på något som får ukrainarna att ge upp mark? Svaret verkar vara att ammunition inte längre är problemet, det betyder att det handlar om något annat, de har helt enkelt inte tillräckligt med män att offra för att hålla en position. Detta har lett till en progressiv, men långsam reträtt under strid när ryssarna pressar med stora mängder soldater – ryssarnas enda verkliga fördel, men som just nu verkar räcka?

Samma sak händer i Toretsk – frontlinjerna är otillräckligt bemannade och de har helt enkelt inte tillräckligt med män för att stoppa så många ryssar. Det har även funnits problem med artilleriet, men nästan alla är överens om att bristen på granater inte längre existerar.

Ukrainska rekryter kommer till fronterna

Dom första grupperna av nyrekryterade Ukrainska soldater, har börjat komma till fronterna, men många har inte ens haft sex veckors grundutbildning, och att skicka dem direkt till frontlinjen har aldrig varit avsikten. De skulle först placeras i enheter längre bakom frontlinjen och med tiden så skulle dom slussas till frontlinjen tillsammans med dom mer erfarna krigare.

Ryssarna kanske inte kan genomföra en stor offensiv just nu, men de utnyttjar kontinuerligt svagheter när de hittar dem.

Även om Kharkiv är viktigt, eftersom ryssarna inte får tillåtas få ett permanent fotfäste där, finns det ingen tvekan om att Ukraina tappar resurser från andra viktiga områden. Medan kriget är ett utmattningskrig, sker den största delen av den utmattningen i Kharkiv just nu. Priset för denna utmattning för Ukraina är att de måste acceptera förluster på andra håll.

Ryssen tar endast några meter….

Jag hör ofta att “– det är bara några meter här eller där“, men det är några meter som Ukraina kommer få svårt att ta tillbaka och med tiden blir det kilometer. Förr eller senare måste man bestämma sig för att; hit, men inte längre!
Det har funnits tillfällen när jag tydligt har sett stora ryska framryckningar som borde ha stoppats omedelbart, med snabba motattacker för att stoppa dem – men ingenting händer. Det verkar inte finnas tillräckligt med mobila styrkor eller män för att göra det. Ukraina verkar sakna reserver – eller är ovilliga att använda sina resurser, förrän i sista minuten. Men, den minuten verkar aldrig komma?

Detta är ett problem. Inkrementella ryska framsteg, till högt pris, som tömmer en mängd ryska liv, men Ukraina verka inte ha resurserna att stoppa ryssarna. Dock har inte Ukrainarna obegränsat utrymme att dra sig tillbaka till. Du måste till slut dra en linje någonstans och stoppa ryssarna till varje pris. Kharkiv är den platsen just nu. Men detta pris kostar och det är en stadig förlust av Ukrainsk-mark i andra områden. Faktum är att Ukraina måste stoppa ryssarna! Frågan är med vad och hur?

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news