Analys

Storm Shadow och framtiden för västerländsk militära överlägsenhet

Den brittiska Labour-regeringen har gjort ett oväntat utspel: tillstånd att använda Storm Shadow-missiler inne i Ryssland. Men som sedan drogs tillbaka?
Storm Shadow och framtiden för västerländsk militära överlägsenhet

I skuggan av den pågående konflikten mellan Ukraina och Ryssland har den brittiska Labour-regeringen gjort ett oväntat utspel: tillstånd att använda Storm Shadow-missiler inne i Ryssland. Men bara dagar efter tillkännagivandet drogs detta tillstånd tillbaka, vilket väckte frågor om vad som verkligen pågår bakom kulisserna. Analysen utforskar komplexiteten i detta beslut, från juridiska hinder och internationella överenskommelser till teknologins begränsningar och den ständiga kampen för militär överlägsenhet. Hur påverkar detta Ukrainas kamp mot den ryska aggressionen och vad kan västvärlden lära sig av dessa utmaningar?

Labour ger tillstånd att använda Storm Shadow inne i Ryssland
Jag har noterade att den nya brittiska Labour-regeringen gjorde ett tillkännagivande som verkade både lämpligt aggressivt och positivt: Storm Shadow-missiler får användas inne i Ryssland. Det skapade rubriker och måste ha varit en välkommen överraskning för Ukraina. Som vanligt blev ryssarna upprörda och återspelade sina illa gjorda videor om hur Storbritannien skulle förstöras av kärnvapen.

Labour drog tillbaka tillståndet. Varför?
Sedan, relativt tyst, drogs tillståndet som så offentligt beviljats, tillbaka. Ingen förklaring gavs. Det verkar som om den nya Labour-regeringen inte var medveten om att den franska regeringen också måste ge sitt medgivande för att använda missilen under sådana omständigheter, vilket den ännu inte gjort. (Samma skulle hända om Frankrike ville ge tillstånd; de skulle behöva fråga Storbritannien). Tillståndet ligger hos den franska försvarsministern, och efter valet finns endast en tillfällig regering som inte är villig att fatta dessa beslut. Det kan dröja veckor innan en ny regering är på plats.

Vissa misstänkte att Vita huset kanske inte var förtjusta i idén – och det kan stämma, men det är osannolikt att de skulle ha tvingat fram en förändring i detta skede. Om den brittiska regeringen verkligen ville ge tillstånd, är det osannolikt att de skulle ha dragit sig tillbaka så snabbt utan en juridisk anledning.

Västerländsk högteknologiska slås ut av EW
Det finns självklart en annan faktor. Detta har troligen väckt en tyst oro hos försvarsministrarna i de länder som använder Storm Shadow/SCALP-EG. Ryssarna fångade en nästan intakt missil under de senaste tre veckorna. Antingen misslyckades den eller så hamnade den ur kurs på grund av tekniskt fel. Videon visade tydligt inspektionen av styrsystemet, motåtgärder och stridsspetsar.

Den mycket omtalade Excalibur-styrda 155 mm granaten har blivit så hopplöst ineffektiv efter månader av framgång att ukrainarna har slutat använda den på grund av rysk EW – den träffar helt enkelt inte målet längre.

Sådant händer hela tiden, det finns en lång rad vapensystem som blivit oanvändbara i detta krig. Den mycket efterlängtade GLSDB misslyckades bedrövligt och kunde inte möta rysk elektronisk krigföring (EW). Den mycket omtalade Excalibur-styrda 155 mm granaten har blivit så hopplöst ineffektiv efter månader av framgång att ukrainarna har slutat använda den på grund av rysk EW – den träffar helt enkelt inte målet längre. Det samma gäller SAABs och Boeings nya GLSDB som inte längre går att använda. Därför har Ukraina tvingats att att ta dessa vapen ur bruk. Ingen vill se att Storm Shadow går samma öde till mötes.

Ett uthålligt krig kräver uthållig teknologisk uppdateringar
Det är ganska troligt att nya missiler och äldre behöver nya justeringar om de ens ska användas igen. Det finns ingen mening med att slösa dem bara för att se dem misslyckas. JDAM ammunition är ett exempel på vad som hade gjorts ineffektivt, men som har återställts i tjänst med betydande effekt pga MLRS/HIMARS-missiler har uppdaterats och förbättrats.

Kriget har förmågan att visa att verkligheten inte alltid är som vi önskar. Väst förlitar sig på teknisk överlägsenhet och teknologi för att överträffa ryska militära kapaciteter. Det som var bra igår kanske inte är så bra idag eller imorgon. Det är vad man gör åt det och hastigheten man gör det som gör skillnaden. Det är inte en lättläst läxa. Ett uthålligt krig kräver uthållig teknologisk uppdateringar och att man överträffar sina fiender. Kina tittar, Ryssland lär sig att motverka våra system – vi måste fortsätta att hålla försprånget.

Inget vi byggde var designat för ett krig av denna längd. Det är bara en annan aspekt av att bekämpa det som nu har blivit uppenbar. Vi måste anpassa oss till den nya verkligheten.

Related news