Analys

Om ryssen fortsätter att förlora resurser i samma takt som idag. Då kommer den ryska fronten att kollapsa

Ryssland har under de senaste 12 månaderna producerat strax under 750 BMP-3, medan de har förlorat omkring 780 av dem under samma tidsram.
Om ryssen fortsätter att förlora resurser i samma takt som idag. Då kommer den ryska fronten att kollapsa

Ryssarna kan inte takta sin produktion som kriget kräver
Enligt en brittisk underrättelse information och öppna källor, har Ryssland under de senaste tolv månaderna producerat strax under 750 BMP-3 (IFV), medan de har förlorat omkring 780 av dem under samma tidsram. Men BMP-1, BMP-2 och MT-LB är nu i stort sett uttömda och helt oersättliga. Även om den ungefärliga förlusten av ett fordon för varje nytt producerat fordon – vilket är en ganska imponerande takt – så räcker det inte på långa vägar för att kompensera för de lager som nu är uttömda av varje typ.

Det är tydligt att Ryssland helt enkelt inte har produktionskapaciteten att möta arméns behov – de kan faktiskt inte nå de antal som krävs för att göra någon märkbar inverkan på de totala förlusterna.

Ukraina slår ut ryska artilleripjäser
Sedan har vi artilleriproblemet. Bara igår tog Ukraina ut 62 ryska artilleripjäser. Många av dessa var D-30, över 60 år gamla bogserade artillerisystem som antingen har släpats ut ur lagren och renoverats eller levererats av Nordkorea. Dessa är lågkalibriga, kortdistanssystem som är långt ifrån toppmoderna. Det är en 122 mm pjäs som först togs i bruk 1960 och designades runt 1957. Detta är nu Rysslands huvudsakliga artilleri eftersom ukrainarna har reducerat de moderna självgående artilleripjäserna och tungt artilleri till så låga nivåer genom att koncentrera sig så starkt på ryskt artilleri i över ett år nu.

När det gäller luftförsvarssystem har Ryssland nu observerats ha tagit bort all utrustning på 11 av 17 erkända strategiska luftförsvarsområden runt om i landet för att få dem till fronten. Att ersätta dessa system är praktiskt taget omöjligt.

Ryssarna förlorar tusentals soldater
Återigen, Ryssland kan inte hålla detta krig vid liv med vad som behövs för att vinna den! Den ryska inhemska produktion kan helt enkelt inte möta efterfrågan som kriget kräver varje dag, om ukrainarna fortsätter sitt förslitningskrig mot Ryssland. Samtidigt dödar Ryssland betydligt färre ukrainare, än vad det förlorar, av sina egna dåligt utrustade och tränade soldater.

Ryssarna fortsätter att erövra mark
Men detsamma kan inte sägas om återerövrad mark. Tycka vad man vill, men Ukraina förlorar fortfarande totalt sett mer mark än vad det återtar och ryssarna fortsätter att avancera bit för bit på olika platser längs fronten.

Detta måste stoppas. Och det behöver vändas. För tills det sker kan fred aldrig uppnås på villkor som Ukraina kan leva med. Någonstans längs linjen måste Rysslands ohållbara krig kosta dem dyrt – och i längden kan inte Ryssland helt enkelt inte fortsätta att förlora män och material.

Related news