Analys

Ryssland kommer förlora om de fortsätter sin sovjetiska strategi

Ryska styrkor inleder nytt anfall mot Konstanilnivka, trots bristande resurser, använder ryssarna sovjetisk strategi som fungerar om du har en enorm mängd militära resurser. Något som ryssen saknar idag
Ryssland kommer förlora om de fortsätter sin sovjetiska strategi

Ukrainas försvar vid Konstanilnivka-fronten har varit beroende av minor och intensiv användning av drönare – något som ryssarna är väl medvetna om. När de började förbereda sig för en ny offensiv visste de att de skulle behöva använda fler av sina dyrbara stridsvagnar och pansarfordon än på länge.

Ryska planen var dömd från början
Detta upptäcktes av drönare långt i förväg, och ukrainarna använde sina MLRS-system för att bryta upp eller hämma de ryska styrkorna när de samlades. Den första framgången kom när en ukrainsk-tillverkad Shark-spaningsdrönare, som opererade på sitt maximala räckvidd på cirka 60 km från basen, upptäckte ett par BUK-M1 luftvärnsrobotar. En av dem avfyrade mot drönaren, men missade, och den följande HIMARS-attacken, som observerades tydligt av drönaren, förstörde båda enheterna. Det verkar som att detta var allt luftvärnsförsvar som den ryska offensiven hade fått.

Ryska planen var att attackera från tre fronter
Ryska planer var utformade för att överväldiga de ukrainska styrkorna genom att attackera från norr, söder och mitten av linjen, vilket skulle ge dem ingen tid att omfördela sina försvarsstyrkor till en specifik punkt.

Attacken från norr
Vi måste komma ihåg att när vi talar om pansaranfall idag, är det en handfull stridsvagnar med kanske en BMP eller MT-LB som följer med, ibland endast en stridsvagn. De ukrainska minorna tog hand om nästan alla pansarfordon – så mycket att ryssarna till slut tvingades skicka in en T-72 med minröjningsutrustning för att öppna upp den norra anfallsaxeln. Den höll i cirka tjugo minuter innan en svärm av kamikazedrönare förstörde den.

Attacken från söder
På den södra axeln fick de ryska trupperna flera dussin motorcyklar (det fanns inte tillräckligt med APC-varianter på grund av förluster), och en handfull stridsvagnar. Med så många fordon och över 100 trupper hade den ukrainska 77-brigaden inga problem att se dem komma. Detta område är välkänt för ryssarna, eftersom de tidigare försökt attackera här. Videobevis visar att ukrainskt artilleri och drönare totalt krossade denna attack – förstörelsen framstår som ovanligt intensiv från videomaterialet, med minst tio enheter uppbrända. Videon visar tydligt döda och brända kroppar, BMP-1, 2 och flera MT-LB, tillsammans med oigenkännliga stridsvagnsvarianter. Flera dussin motorcyklar är också klart förstörda.

Terrängen här var relativt öppen, så den som beordrade denna operation visste att det måste vara hög risk, men gjorde det ändå, vilket slösade bort värdefulla ryska fordon och liv av över 100 män, utan att uppnå något.

Det extraordinära i detta är att det verkar som att denna attack och även den i norr var distraktioner för huvudanfallet mot Konstantinivka.

Huvudattacken
Här kastade ryssarna in en Turtle Tank, flera T-90M, T-80 och MT-LB stödda av infanteri och nya BMP-3.

De ukrainska styrkorna använde hela sitt defensiva vapenarsenal mot denna styrka. En kombination av ATGM, FPV-drönare, inklusive Switchblade-600, artilleri och kraftfulla befintliga antitank-minor. Först är målet att inaktivera de ryska stridsvagnarna och fordonen för att stoppa deras framfart, genom att använda FPV-drönare för att träffa motorer och band. När dessa är orörliga, skickas artilleri, men mestadels andra drönare, in för att säkerställa att fordonen faktiskt förstörs om de inte kan återhämtas. Andra drönare jagar ryska överlevande.

Skalan på den ryska operationen vid detta skede i kriget visar att de lyckades skrapa ihop fordon från ett stort område, men verkade inte ha någon verklig uppskattning av nivån på försvaret de mötte. De var ganska beredda att skicka in vad som idag utgör en betydande pansarstyrka, men som skulle ha skrattats åt av deras egna för två år sedan. Faktum är att ryssarna förlorade den enda antidronesystem som de hade, innan operationen började och det gjorde offensiven väldigt svårt att genomföra för ryssarna, men även om den hade varit verkningsbar, så hade det fortfarande varit väldigt svårt för ryssarna att genomföra denna attack.

En sovjet attack från andra världskriget
Om vi ser på taktiken från andra världskriget, hittar vi denna typ av attacker som ofta utfördes av sovjetiska styrkor. Skillnaden skulle dock ha varit att sovjet hade då kastat in ca 500 stridsvagnar och cirka tio tusen trupper – och en sådan enorm resurs har inte Ryssland idag!

Men ändå så använder ryssarna samma taktik, men med betydligt mindre utrustning och manskap. Förväntade de sig någon storslagen strategisk genombrott? Trodde de att de skulle räcka med dessa resurser, vid detta anfall? Det är nästan som om de inte förstår att kriget och krigets natur har förändrats.

Rörliga styrkor lyckas bara mot sådant försvar om de helt överväldigar dem – 500 stridsvagnar och 10 000 män skulle ha gjort jobbet. Men de dagarna är förbi och kommer aldrig tillbaka. Det startade dock med en enorm mängd militära-resurser, men ryssarna har slösat bort dem och det fortsätter att slösa bort dem, utan att vi förstår varför?

Ryssland kan inte vinna med denna taktik
Ryssland kommer inte att vinna på slagfältet med denna taktik. Dock är problemet att Ukraina tyvärr inte har resurser att utnyttja den ryska svaga strategi. Inte än, men om väst fortsätter att stödja Ukraina, så kommer Rysslands alla fronter till slut kollapsa.

Related news