Analys

Frontlinjerna är lugnare pga värmen

Den nästan omöjliga hettan sätter stor press på soldaterna på båda sidor - både ryska och ukrainska trupper är vana vid varma somrar, men detta är något nytt
Frontlinjerna är lugnare pga värmen

Frontlinjerna är lugnare pga värmen
För tillfället är frontlinjen mer stabil och tystare än den har varit på flera veckor. Behovet av att återuppbygga styrkor och den nästan omöjliga hettan sätter stor press på soldaterna på båda sidor – både ryska och ukrainska trupper är vana vid varma somrar, men detta är något nytt. Temperaturerna är 27 grader Celsius på natten och når upp till 40 grader på dagen. Denna intensiva värme, tillsammans med hög luftfuktighet, tömmer snabbt soldaternas energi.

Extremvärme
Denna extremvärme ställer krav på vattenförsörjningen, att förhindra uttorkning, och behovet av elektrolyttillskott för att kroppen ska fungera ordentligt. Dessutom måste maten hålla sig ätbar i dessa förhållanden, vilket ytterligare belastar den redan ansträngda logistiken. Att bära kroppsskydd och militärkläder i dessa förhållanden kan vara utmattande. Att befinna sig i ett pansarfordon utan luftkonditionering är som att vara i en ugn. I dessa temperaturer kan man bokstavligen steka ägg på en tank.

Som om detta inte vore nog, för med sig hettan flugor, myggor och risken för sjukdomsspridning i de tätt sammansatta skyttegravarna. Det är en obehaglig och dödlig tid på året om inte stor försiktighet tas. Utmattning sätter lätt in.

När militära fordon rör sig blir de lättare att upptäcka, damm stiger upp så fort de börjar röra på sig. Ofta är det lite vind och röken från artilleri och dammet från fordonen hänger kvar i luften. Även trupper som rör sig löper högre risk att exponeras för de ständigt närvarande drönarna. Detta är inte en plats någon vill vara på.

Trots detta pågår strider och på vissa områden, som New York, fortsätter ryssarna att göra små framsteg. Spetsattacken här är nu så bred vid basen att det är för sent att överväga att skära av den. Små vinster har gjorts på andra områden, en åker här eller där, men ryska framsteg ändå.

Ryssland har problem med sina förluster
Läckta ryska dokument från deras dödsfallsmyndighet visar att staten hittills har accepterat dödsfallen för 140 000 frontsoldater och betalat ut 34 miljarder dollar i kompensation (cirka 243 000 dollar per dödsfall), vilket motsvarar 8% av statsbudgeten och 1,5% av BNP. Det är inte konstigt att regeringen fördröjer dessa betalningar så länge som möjligt och förnekar dem om det går.

Från ett statistiskt perspektiv leder dessa perioder av lugn till en minskning av ryska förluster av män och utrustning, medan ukrainska förluster av utrustning förblir relativt stabila. När Ryssland är aktiv är förlusten av utrustning ungefär 3:1 till Ukrainas fördel. Ryssarna tillhandahåller målen, och ukrainarna förstör dem.

Drönarna fortsätter att påverka kriget
Ukraina förlorar mycket av sin nyckelutrustning till drönare, mestadels den ständigt kapabla Lancet som är en ständig smärta för Ukraina. Förlusttakten är lägre hela tiden, men orsaken är främst attacker från drönare som svävar snarare än strider vid frontlinjen. Ryssarna har medvetet prioriterat att rikta in sig på ukrainska artilleripjäser långt bakom frontlinjen. De använder en kombination av spaningsdrönare på en höjd som inte är lätt att upptäckas, vilket sedan förmedlar information till Lancet-operatörer. Det råder ingen tvekan om att de har blivit mycket skickliga på dessa operationer.

Samma sak kan sägas om Ukraina, om inte mer. Ryska trupper klagar i vissa områden över svärmar av små ukrainska drönare, ibland så många som 40, vilket orsakar kaos. Man vet inte var man ska titta eller hur man ska undvika dem. De kan vara demoraliserande och mentalt utmattande.

Ukraina fortsätter också att attackera artilleri och försörjningslinjer, vilket gör det svårt för ryssarna. Ukrainas tunga Babyar-drönare lägger ut minor dag och natt så att ryssarna aldrig vet när ett nytt minfält har dykt upp som de inte känner till.

Det är hårdare och tuffare vid frontlinjerna än någonsin för de Ukrainska krigarna. Tänk på dem idag.

Related news