Analys

Ukrainas kryssningsmissil: Neptune

Om Ukraina får igång serietillverkning i år, kommer de skapa allvarliga problem för ryska mål över den utökade fronten och dess bakre. Jag ska förklara varför.
Ukrainas kryssningsmissil: Neptune

Neptune-missilen, designad av Luch Design Bureau, chockerade alla när den träffade ryska stridsfartyget Moskva. Faktum är att nästan ingen trodde att det kunde ha varit en ukrainsk missil som utförde operationen. Det visade sig vara en sofistikerad kryssningsrobot kapabel till att flyga extremt lågt och slå vid vattenlinjemål. Med låg synlighet för radar. för att undvika försvarssystem, kom det som en chock, eftersom den också verkade ha målsökningsförmåga.

Sedan dess har Neptune upprepade gånger visat sig att kunna korsa land och slå ut fartyg och mål med relativ säkerhet. Dess ursprungliga räckvidd var 280 km, som avfyrades från markbaserade stridsfordon. Havsattack-missilen är subsonisk med ett 150 kg stridsspets som färdas i en hastighet av 900 km/h. Neptune är också kapabel till luft- och fartygslanserade operationer.

Den nya markversionen har en utökad räckvidd med cirka 350 km. Problemet med att attackera markmål med någon typ av självstyrande missilsystem har blivit ett problem, p.g.a. GPS-målsökningssystemet slås ut av ryska elektronisk krigföring (EW). Som jag har skrivit om i denna analysen ”Storm Shadow och framtiden för västerländsk militära överlägsenhet”.

Ukraina har nu medgett att oljeraffinaderier och hamnar vid t.ex. Krasnodar, samt elektriska transformatorer, har alla attackerats av den nya markversionen. Neptune har använts mot flera andra rörledningar, oljeraffinaderier, lagringsplatser och flygfältsstödsutrustning såsom kraft- och användningstjänster.

Hittills har dessa missiler varit i lågvolymsproduktion, men minst 40 st har skickats för testfas och kontrakt är redo att utfärdas för serietillverkning. Eftersom Ukraina använder ett decentraliserat produktionssystem för att säkerställa att ingen enskild strejk kan få produktionen att halta – har jag obekräftade källor om att missilerna endast sätts ihop med tre vitala-delar dvs framdrivning, styrning och stridsspets, som sätts ihop innan de används skarpt. Detta är bra, för att undvika en eventuell risk för korrumperad försäljning till Ryssland av dessa missiler.

Om Ukraina får igång serietillverkning i år, kommer de skapa allvarliga problem för ryska mål över den utökade fronten och dess bakre. Detta är en situation som Ryssland helt enkelt aldrig föreställde sig när de tog på sig detta erövringskrig.

Eftersom den modifierade Neptune inte har samma elektronisk GPS-system som t.ex. ATACMS, så blir den ett mycket större problem för ryssarna att effektiva kunna försvara sig mot denna Ukrainska missil, och kommer därför vara mycket bättre på att slå ut militära mål med relativ säkerhet att inte kunna slås ut, något som är djupt oroande för ryssen. De kommer äntligen få smaka på samma medicin som det de har gjort mot Ukraina. Deras strategiska kraftsystem, olja och gasbearbetning, flygbaser och anläggningar förstörs bit för bit och blir ohållbara att reparera så länge kriget fortsätter.

Och du kan vara säker på att ukrainarna inte kommer att stanna där. Det kommer bli ökade räckvidder, förbättrad noggrannhet och ökande produktion kommer att skapa en situation som Ryssland inte har någon lösning på.

Related news