Analys

Ukraina måste vinna oavsett om USA är allierad eller ej

För närvarande gör ryssarna mycket små framsteg på en bred front. Dessa vinster kommer till stora kostnader av manskap, som också de höga förlustsiffrorna visar.
Ukraina måste vinna oavsett om USA är allierad eller ej

Ryska dödsantal
För närvarande gör ryssarna mycket små framsteg på en bred front. Dessa vinster kommer till med stora kostnader av manskap, som också dom höga förlustsiffrorna visar.
De dagliga ryska dödstalen ligger på cirka 1 000-1 300.

Förlusterna av rysk materiel
Förlusterna av rysk materiel har också varit höga, cirka 4:1 mot ukrainska förluster. Ryssarna har absolut inte medlen att ersätta de sovjetiska militära lagren, och som ett exempel på detta tros nu T-62 vara den bästa ryska stridsvagnen vid fronterna – en modell som är äldre än jag! Faktum är att videofilmer nyligen publicerades som visade ett tåg som transporterar fler av dessa lätt renoverade T-62 till fronten. Mycket pekar på att även denna tank är på väg att ta slut, då satellitbilder av deras förvaringsplatser visar att över 90% har redan använts och de återstående är i sämst kvalite.
Detta är ett tecken på att den allmänna tillståndet för den ryska militära fordon är i kris.

Rysk artilleriproblem
Vi vet att Ryssland har ett kroniskt artilleriproblem – en av anledningarna till att ryssarna har gått över till FAB-bomberna istället.
Cirka 80% av mobila artilleri har förstörts eller gjorts obrukbart på grund av pipornas förslitning. Pip-problemet är ett djupgående problem som påverkar båda sidor, men det är känt att ryssarna inte har några ersättningar.
De fabriker som tillverkade ryska artilleri-pipor var beroende av smidesmaskiner och delar samt materialen från Österrike, för att inte tala om mjukvara för kalibrering, har inte varit tillgängliga sedan 2022. Dom 60 år gamla D-30 122mm artilleriet, som tagits ut ur reserv, har en låg livslängd och enligt uppgifter har de exploderat vid flera tillfällen.

Ryssarna sätter all-in
Denna sommar har Ryssarna varit enormt bestämda att pressa dom ukrainska linjerna längs hela fronten eftersom de vet att Ukraina inte kan försvara sig på en sådan skala. De tror att genom att ta mark kommer de att tvinga fram en förhandlingslösning. Detta har inneburit att ryssarna har varit beredda att sätta in trasiga och sårade enheter för att möta Ukrainarna.

Ryska förluster är ohållbart i längden
En nyligen publicerad officersvideo visade att han har en brigad på 18 000 man på pappret, men i verkligheten har han endast 6 000 man – de resterande 12 000 är redan döda. Han undrar hur många andra enheter som är i samma situation? I så fall förbrukar ryssarna fler soldater än vad de rekryterar.

Detta kommer inte att hålla. Det är ohållbart, som tillslut gör att ryska enheter inte går att använda pga mängden som finns kvar är en grupp halvt svältande, otränade, skadade eller oerfarna -soldater med lågmoral.

Ukrainas situation ser ljusare ut
Samtidigt hävdar Ukraina att det officiella antalet för mobiliseringslagen har gjort 4,7 miljoner män tillgängliga för värnplikt. 150 000 är under utbildning och utrustas med nya västerländska vapen för att sättas in, under de kommande månaderna. Ersättningar för förluster kan nu kallas upp vid behov. Det kommer att tillåta många av de hårt pressade styrkorna att få en paus och ge möjlighet att träna nya rekryter med erfarna soldater. Samtidigt kommer det att lägga till en hel massa nya trupper i en linje som möter några av de mest sårbara och utmattade ryssarna som någonsin satts i fält.

Därför finns det inom de närmaste månaderna en möjlighet att balansera fronterna. Ryssarna kommer fortfarande vara i numerärt överläge (det kommer aldrig att ändras). Men om inte ens kapabla ryska soldater kan skapa bättre framsteg än vad de hitintills har gjort. Hur ska då trasiga ryssar klara nya färska trupper?

F-16 plan
För eller senare kommer F-16 att komma in scenen. Om F-16 planen kan börja processen att trycka bort ryska flygplan som släpper glid-bomber och utmana den ryska luftdominansen, kommer också förlusten av ryskt artilleri att bli extremt betydelsefull – eftersom de inte har som de en gång hade, och det kommer att minska deras förmåga att undertrycka ukrainska operationer.

Drönare kommer dock att förbli ett dominerande och genomträngande problem, för båda sidor som har gjort stor skada av varandras utrustning.

Amerikanska valet
Tiden är nu avgörande. Vem kan förändra frontlinjerna innan den amerikanska valen i november? Vem det än blir, så kommer det att förändra den politiska och militära landskapet på ett eller annat sätt. Ryssland hoppas att det blir till deras fördel. Ryssarna sätter press på Ukraina så att det inte ser ut som det vinnande laget, eftersom Amerikanerna älskar en vinnare. Ryssland kommer att vara desperat att visa att det inte kan besegras på slagfältet oavsett den kroniska mängden av förlorade ryska styrkor och material.


Framtiden
Jag tror att nästa år, om det får löpa sin gång, och Ukraina får mer hjälp och USA och Europa kan förbli stödjande, är året då tidvattnet vänder.
Den ryska armén kan inte upprätthålla ett försvar som den gjorde 2023. Den har för många sårbarheter och dess arbetskraft kan vara stor, men dess kvalite är mycket dålig. Utan maskiner för att stödja en svag arbetskraft är den betydligt svagare än den någonsin har varit.

Om himlen rensas från bombfällande flygplan – eller åtminstone reducerad den avsevärt (med kanske 70%), har Ukraina en chans. Bomber är idealiska när du är angriparen, som försvarare är de mycket mer problematiska och tjänar inte samma syfte.

Makten ligger hos politikerna i väst
Jag tror verkligen att en vändpunkt kan nås – nu krävs det politisk vilja. Det handlar inte bara om att USA upprätthåller ammunitions- eller fordonsleveranser. Om Trumps gäng kommer in, kan stödet från vapen, artilleri till StarLink, underrättelsedelning och spionsatelliter avslutas. Alla viktiga aspekter av konflikten som Ukraina inte kan vara utan. Europa kan inte kompensera för dessa nyckelkomponenter i den skala som USA besitter.

USA avgör en stordel, men inte allt
Amerika kommer att avgöra den allmänna riktningen för detta krig. Men det kan möta ett Europa som inte är så villigt att rätta sig efter USA. Det är inte omöjligt att amerikanerna kommer att möta ett Europa som inte är så ivriga att lyssna på vad det har att säga längre. Det är en situation som de har skapat. För det mesta vet Europa att detta krig handlar om dess egen överlevnad. Det kommer inte att vara villigt att stå vid sidan och se sig själv förödmjukas och utsättas för risker för fåfängan hos en amerikansk president som de flesta skulle förakta, om de blev tillfrågade. Europa har gått för långt och gjort för mycket, för att se det kastas bort.

Ukraina spelar roll, Ukraina måste vinna. Oavsett vad Amerika tycker.

Related news