Analys

Fred med Ryssland är en illusion

Ryssland hävdar att de vill ha fred men erbjuder inget att förhandla om, bara en lista med krav. Dessa inkluderar att Ukraina ska avväpnas helt, ge bort mark som är ockuperade & som inte är ockuperade, samt att inte gå…
Fred med Ryssland är en illusion

Fred med Ryssland är en illusion
Erdogan hävdar att han kan förhandla fram en ”rättvis fred”, vilket antyder att Ryssland hade legitima skäl för sin aggression. Fico påstår att Ukraina inte längre är suveränt eftersom det är beroende av utländskt bistånd. Orban använder mer eller mindre samma argument, samtidigt som han medvetet skapar spänningar bland den ungersk-ukrainska befolkningen över gränsen, precis som han gör i Rumänien. Han vill ha tillbaka marken som Nazityskland tilldelade Ungern vid Wienavtalen 1941. Men han har ingen chans att lyckas med detta.

Ryssland hävdar att de vill ha fred men erbjuder inget att förhandla om, bara en lista med krav. Dessa inkluderar att Ukraina ska avväpnas helt, dra sig tillbaka från de oblast som delvis kontrolleras av Ryssland och permanent avsäga sig Krim, samt att inte gå med i NATO och ”avnazifiering” (vad i helvete betyder de?) av Ukraina. Det innebär troligtvis döden för alla som är kopplade till den nuvarande regimen. Ukraina skulle bli en rysk kontrollerad marionettstat.

Ungern tycker att Ukraina borde vara en buffertzon mellan deras land och Ryssland, eftersom Orban innerst inne inte litar på Putin mer än någon annan gör.

Vilka är dessa stater som pratar om fred?
Dessa fyra aktörer på världsscenen söker bara sitt eget storhetsvansinne. Ukrainas och Ungerns relationer borde ha förbättrats efter Orbans senaste besök i Kiev. Zelensky gjorde rätt genom att lyssna på vad Orban hade att säga, trots att han förmodligen kämpade för att hålla tillbaka sin frustration mot denna europeiska bråkmakare vars befolkning knappt uppgår till 10 miljoner och som är en av de fattigaste länderna i Europa. Landet är upprätthållen av utländska biltillverkare som VW-gruppen och EU-bidrag. Ungern är en av de lägsta BNP-staterna i EU, en situation som förvärras av korruption och ovilja från utländska företag att investera om de inte redan är där. Orban har ingenting att komma med. När det gäller NATO och EU finns det en inofficiell policy att inte dela känslig information med vare sig Ungern eller Slovakien.

Dessa nationer tror att de har lösningen på kriget, och det är enkelt: man kan inte vinna mot Ryssland, så försök inte ens. Men det är nonsens. Ryssland har en lång historia av förlorade krig. Det kan besegras och måste besegras.

Ukraina har fått nog av Orban och Fico. Trots att en del av de raffinerade produkterna hamnar tillbaka i Ukraina (cirka 10% av dem), bestämde de sig för att skära av oljeledningarna som förser det ungersk-ägda raffinaderiet i Slovakien som förser båda länderna med rysk olja. Detta tvingade Ungern att visa sitt rätta ansikte genom att hålla upp allt som rör EU- och NATO-finansiering för Ukraina. Men båda dessa organisationer har och hittar sätt att kringgå dessa problem.

Så nu vet vi vilka fienderna är inom systemet, och vi kan ignorera deras ihållande fredsförslag, eftersom vi vet utan tvekan att det bara skulle finnas en vinnare, och NATO och EU skulle se ut som dårar om de tog det på allvar.

Vi måste acceptera fakta
Ukrainas och dess internationella allierade som försöker fredsförhandla är nästan lika meningslösa. Dessa allierade jobbar mest på att visa att de anstränger sig, men ingen tar dem på allvar och de leder ingenstans eftersom Ryssland aldrig kommer acceptera dessa punkter som väst erbjuder. Så kriget kommer tyvärr att fortsätta.

Inget går framåt, eftersom bara ena sidan är villig att tala förnuftigt, och det är inte ryssarna.

Tvåhundra olika förhandlingssessioner har hållits. Inte en enda gång har Ryssland kommit med ett rimligt eller kompromissvilligt förslag. De ser ingen skillnad mellan fredssamtal och krig – samtal handlar om att besegra fienden för dem, inte att avsluta ett krig som gått fruktansvärt snett. Det finns inget ryskt koncept för att acceptera fred om det inte är tydligt att de vann. De har inte vunnit och kommer inte att vinna, så det kan inte finnas en fred som Putins-regim kan acceptera.

Så vad ska vi göra åt det?
Det enda vi kan och borde ha gjort från början. Vi stödjer Ukraina med pengar, vapen, träning och vad de än behöver. Vi börjar stå upp alltmer mot ryska provokationer, vi ser till att försvara ukrainska medborgare och städer – se till att skjuta ner ryska missiler, ge tillstånd till Ukraina att få beskjuta de västra delen av Ryssland. Ryssland kommer att hata det, men de kommer att leva med det. Precis som de har gjort när vi korsat alla deras andra röda linjer. För de kan inte göra mer åt det än vad de redan gör. Just nu försöker ryssarna att attackera oss i väst genom sabotage, mordplaner, cyberspionage och militär skrämsel. Vad mer kan de göra, utan att starta ett krig mot väst som det omöjligen kan vinna?

Ryssland kan inte tillåtas fred på sina villkor och ingen vid sina sinnens fulla bruk skulle tillåta det. För fred idag på ryska villkor är krig imorgon på ryska villkor. Vi vet alla det. Därför måste Ukraina vinna. För deras skull och för vår skull. Freden förblir annars en illusion.

Related news