Analys

F-16: Verkligheten kan bli utmanande

Ankomsten av F-16-plan är väldigt nära nu. Det rör sig dock om endast ett fåtal, inte ens en fullständig skvadron.
F-16: Verkligheten kan bli utmanande

Ryssarna kommer jaga F-16 planen
Ankomsten av F-16-plan är väldigt nära nu. Det rör sig dock om endast ett fåtal, inte ens en fullständig skvadron. Dessa plan är troligtvis ett av de mest politiskt laddade målen som Ukraina någonsin har haft. Endast HIMARS och Patriot har varit värdefulla mål för ryssarna, men nu när F-16 planen kommer in på spelplanen så kommer de antagligen ta första plats för ryssarna. Förluster av F-16 planen kommer vara oundvikligt, och när ryssarna väl skjuter ner ett F-16 plan så kommer det vara enormt högljudda och marknadsföra detta högt i deras propaganda. Det måste vi vara förberedda på.

Inte det mest toppmoderna F-16
De F-16-modeller som levereras till Ukraina är dock långt ifrån toppmoderna. Deras kapaciteter är helt okej men dess radarsystem är omoderna och har relativt kort räckvidd, i ett land (Ukraina) som har ett enormt landområde.

Deras säkerhet kräver att de opererar långt ifrån fronterna, hur långt ifrån? Beror på vilken höjd F-16 planet opererar. Flyg på låg höjd bränner mycket bränsle, medans hög höjd tar tid att nå och bränner därför också mycket bränsle, men är mer effektivt och ekonomiskt, när man väl är uppe på hög höjd. Problemet med att vara på hög höjd är att ryska luftvärnssystem och radar kan lätt upptäcka dessa F-16 plan, och ryska jaktplan med nyare radar-system och långdistansluft-till-luft-missiler kommer att jaga dem.

Det blir utmanande för F-16 planen
F-16 planen kommer tvingas att starta från västra Ukraina och därefter stiga till 35 000 fot. Deras uppgift är att förgöra (eller avskräcka) ryska Su-34 som bär på glidbomber Dessa Su-34 bombplanen verkar cirka 70 km bakom frontlinjen och i hög höjd. Samtidigt kommer F-16-planen vara inom räckhåll för ryska S-400 markbaserade system, som kommer göra allt för att skjuta ner dessa F-16 plan.

Det betyder att F-16 planen måste först lyckas med undvika att bli måltavla för ryska missiler och därefter tvingas stridsplanen snabbt landa i östra eller i bästa fall i centrala -Ukraina pga att dess bränsle inte räcker till att flyga tillbaka till sin hembas i västra Ukraina.
Det måste snabbt landa och snabbt fylla på bränsle för att därefter kunna lyfta och flyga hem till sin säkrare bas i västra Ukraina. Riskerna vid en sådan manöver är att en rysk Orlan-10 upptäcker F-16 planet och skickar koordinaterna till Iskander-M teamet, som då skickar en missil som kan träffa basen precis när F-16 lyfter.

F-16 planen kommer ha det svårt att operera vid fronterna, så länge de ryska Orlan-10 spiondrönarna verkar ovan Ukraina, som det gör idag. Dessa drönare har orsakat många ukrainska förluster och varit ansvariga för många djupgående attacker på kritiska mål. De är en plåga som inte är lätt för Ukraina att hantera.

Förväntningarna på F-16 planen
Konceptet att F-16 planen kommer lösa problemet med ryska glidbomber är antagligen svårare än vad man vill annonsera. Det kommer vara svårt för F-16 planen att flyga så nära fronten och plocka dessa ryska Su-34 bombplanen och samtidigt överleva ryska luftvärn eller flyg-strider.

Så vad kan F-16 göra? De kan försöka jaga kryssningsmissiler, men deras radar är inte anpassad för den typen av mål. Deras största nackdel är att de behöver stöd för bränslepåfyllning nära fronten. Deras baser kommer att bli upptäckta och ryssarna kommer göra allt för att plocka F-16 planen.

Ukrainarna kommer säkert lösa problemet, men det kommer att vara utmanande och vi måste vara medvetna om att vi inte ska överskatta F-16 förmåga i kriget.

Vi får förvänta oss lite och hoppas på mer.

Related news