Analys

Ryssarna sätter hög press på Pokrovsk-fronten

Av alla platser, har ryssarna beslutat att lägga störst tyngd och män, på den utbuktande frontlinje som är öster om staden Pokrovsk.
Ryssarna sätter hög press på Pokrovsk-fronten

Ryssarna sätter hög press på Pokrovsk-fronten

Av alla platser, har ryssarna beslutat att lägga störst tyngd och män, på den utbuktande frontlinje som är öster om staden Pokrovsk. Pokrovsk är det slutgiltiga målet, även om det ligger för närvarande cirka 15 km bortom deras front.
Första steget är att nå floden Vovcha, samma flod som längre norrut flyter genom Vovchansk. Detta skulle tvinga tillbaka ukrainarna till en mer defensiv linje och frigöra fler ryska trupper att trycka norrut och västerut med målet att kapa en nyckelväg som redan är under ständig fara.

Den utbuktande frontlinjen är fylld med ryska brigader som är fast beslutna att öppna fronten och nå sina mål. Under tiden kan ukrainarna inte göra mycket mer än att försvåra fiendens framryckning genom en kombination av motanfall och planerade reträtter. Detta tillvägagångssätt fungerar genom att maximera ryska förluster och upprätthålla en oproportionerligt hög nivå av förslitning. Även om detta kraftigt minskar de ryska styrkorna, bryr de sig oftast inte om sina förluster så länge de gör framsteg. Denna ryska strategi är förstås kostsamma och den ger en liten vinst och det kommer så småningom att bli deras fall, men vi är inte där ännu.
Förr eller senare kommer de inte längre kunna hålla uppe den uppblåsta ballongen som ryssarna har skapat, särskilt när luften som håller den uppe, är ryska män. När förlusterna börjar överstiga, vad de kan fylla på med, kommer ballongen till slut att kollapsa. Denna politiska strategi (för den är politisk och inte militärisk) att fortsätta att pusha-på så länge de går, har en livslängd som är mycket kortare än den ukrainska viljan att kämpa.

En av de avgörande utrustningarna som används är M2 Bradley. Det har visat sig vara otroligt effektivt och ryssarna hatar de vapnet! Många gånger har vi sett M2-enheter, ofta i par, orsaka stor skada på ryska infanteripositioner med sina tunga 25 mm-kanoner. Minor spelar också en viktig roll, och drönare har blivit alltmer effektiva, särskilt större drönare som bär på tyngre bomber för att förstöra byggnader där ryska trupper gömmer sig. Samtidigt trakasserar skickliga FPV-operatörer allt fler ryssar och det jagar och slår ut alla ryssar som de kan hitta.

Den torra jorden och värmen har gjort det lättare att upptäcka fordon i rörelse eftersom de rör upp så mycket damm. Bakom den ryska-linjen utsätts ryska logistiken ständigt för attacker och trakasserier.

Viktigt med bra militärledning

Tyvärr kunde det ryska avancemanget vid kullarna längs järnvägslinjen mot byn Proheres inte stoppas – de hade en så överväldigande styrka att detta resulterade i att delar av den ukrainska 31 brigaden fastnade i vad som ursprungligen var tänkt som en central kontrollposition vid den kullen.

Låt oss vara artiga och säga att högre befäl inom den ukrainska ledningen ”inte såg detta komma” (som är ett känt svenskt politiskt uttryck). Det sägs att problemet var att den ukrainska ledningen reagerade för långsamt. Så långsamt att Krigarna på fältet beslutade att agera på eget initiativ och inte vänta – en flexibilitet i den ukrainska armén som Ryssland helt saknar. Genom att Ukrainarna använda attacker vid flankerna mot ryssarna så lyckades de med ett genombrott och rädda de omringade ukrainarna, som då kunde koordinera en reträtt, men det var farligt nära och innebar också onödigt hårda strider.

Kostnader & konsekvenser

Denna aktion hade dock flera kostnader. När den 47 brigaden förflyttades för att assistera sina vapenbröder, så resulterade detta att ryssarna passade på att inta byn Proheres istället, som översvämmades av horder av rysk infanteri. Detta orsakade en kaskad av reträtter längs hela linjen och tvingade ukrainarna att dra sig tillbaka från ett större område söderut.

Striderna är intensiva och pågår ännu. Ryssarna har som sagt gjort detta till sin högsta prioritet. Ukraina saknar utrustning och tillräckligt många soldater för att hålla linjen mot så många överväldigande horder av ryssar, även om de är dåligt tränade. De gör vad de kan för att åsamka ryssarna maximala förluster medan de utför en långsam reträtt. Allteftersom utbuktningen blir större måste den tunna ukrainska försvarslinjerna spridas ut ännu mer.

Striden fortsätter i den svällande hettan under en av de hetaste somrarna som någonsin registrerats i denna del av Ukraina.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news