Analys

Ukrainas attack-drönare är ryssarnas skräck

Ukraina fortsätter att ständigt trakassera de ryska försörjningslinjerna både inom spjutspets-fronterna och i Ryssland med oändliga drönarattacker.
Ukrainas attack-drönare är ryssarnas skräck

Ukrainas attack-drönare är ryssarnas skräck

Ukraina fortsätter att ständigt trakassera de ryska försörjningslinjerna både inom spjutspets-fronterna och i Ryssland med oändliga drönarattacker. De pressar också hårt mot de ryska linjerna med viss framgång, särskilt i den västra delen. Samtidigt försöker ryssarna avleda de ukrainska styrkorna genom att pressa dem på andra håll längs frontlinjen. Detta möter dock motstånd från den elitukrainska drönarenheten Magyars Birds, som nu har blivit den 414 marina attack-UAV-bataljonen.

Ryssarna är helt klart skrämda av de ukrainska drönaroperationerna på denna front. Den 414 är obeveklig och lämnar ingen obemärkt. Intensiteten i drönaroperationerna är så hög att ryssarna finner det psykologiskt förödande eftersom det ständiga hotet sliter ner dem. Bara ljudet är tillräckligt för att orsaka panik – det har till och med rapporterats och verifierats på video att soldater ute i det öppna fält har tagit sina egna liv, hellre än att bli stympade av en drönarattack.

Ukrainska drönarna lämnar ingen frid

En rysk rapport som publicerades på Telegram (som jag också har publicerat på min instagram @svenskkrigare_ukraina) beskriver hur drönare omedelbart anföll dem så snart de korsade in i Ukraina. Detta var inom det ockuperade området och drönarna väntade redan på dem, och tog ut alla så fort de kunde. Det visar på hur extremt tät kontrollerat luftrummet är över ryssarnas positionerna.

En annan rysk rekryt berättade att de fick information om att det nästan inte fanns någon ukrainsk närvaro i de ockuperade områdena, men det tog dem bara några minuter att upptäcka sanningen – för vilket de tydligt inte var förberedda på att Ukrainarna fanns överallt, ovan dem via svärmar av skräckinjagande självmord-drönare till drönare som släpper bomber som både exploderar eller får ryssarna att börja brinna.

Den ryska rapporten beskriver hur de försöker gömma sig i träd, under marken och var de än kan hitta, men drönarna hittade dem alltid. Om drönarna inte tog dem, gjorde den ukrainska artilleribeskjutningen det, som i sin tur är styrda av drönarna.

Drönare vs anti-drönare

Med tanke på att operationsområdet är omkring 20 km, beskrivs de ryska anti-drönarna och vapnen är helt ineffektiva. Ukrainarna lyckades inte bara operera långt ifrån sina baser, utan de jagar även ryssarna ner i underjordiska ledning där de försöker gömma sig .

Detta tyder på att en större signal relästationer och förstärkningsdrönare fungerar tillsammans med drönarna för att hålla dem länkade till sina operatörer. Har en vän som har blivit fascinerad av denna teknik och han har lärt mig hur detta görs, och han har visat hur man kan opererar flera drönare. Det handlar förstås om övning – att bemästra kontrollerna och förstå drönarens känslighet och kapacitet. Min respekt och beundran går till dessa operatörer.

Kriget mellan drönarna och störsändarna är oändligt. Ryssarna är bra på elektronisk krigföring, men det tar veckor, om inte månader, att utveckla en ny störsändare, designa den och producera den, bara för att efter en tillfällig tid, så uppgraderar ukrainarna mjukvaran för att komma runt problemet. Som så ofta är fallet, används drönarna så snabbt att en ny generation med nya anpassningar är på fältet, ibland inom några dagar. Så snabbt producerar ukrainarna dem. Det är en katt-och-råtta-lek som ryssarna knappt hinner med. Katterna är få och råttorna är många.

Modern krigföring är drönare

Ukraina kan utan tvekan lära oss i väst om drönare och drönarkrigföring – ändå verkar det finnas en motvilja att ta till sig den lärdomen? Ukrainarna har erfarenheten och de uppgraderar den kontinuerligt för att göra den ännu bättre och farligare för fienden. Tekniken utvecklas så snabbt att ingen verkar förstå hur det påverkar våra styrkor – särskilt när det inte finns något försvar mot dem. Men väst verkar vara helt ointresserad, varför? Min rädsla är att det finns för lite pengar i den tekniken. Jag kommer antagligen skriva en artikel om detta i framtiden, vi får se.

Ryssarnas nya strategi mot drönare

Ryssarna har kommit på en strategi – även om det handlar mindre om att undvika drönare än om att hantera förlusten av så många IFV/APC-typ fordon. Användningen av snabba terrängmotorcyklar importerade från Kina anses lättare kunna undvika minor, drönare och artilleri, särskilt för att snabbt få fram attackgrupper till frontlinjerna. Så mycket att ny information tyder på att vissa brigader etablerar motorcykelskolor för ryska trupper på provbasis. Om det bedöms framgångsrikt kommer det att göras till en formell specialistoperation och rullas ut i hela den ryska armén. Nöden är uppfinningarnas moder. Att snabbt vända en svaghet till en styrka är bara möjligt i krig.

Sammantaget har Ukraina demonstrerat sin drönardominans – den 414 ansågs vara så framgångsrik att den har flyttats dit den behövs mest.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news