Analys

Ryska Röda Linjer: En Analyspresentation

Från början har vi varit oroliga för att leverera vapen till Ukraina , rädda för Rysslands reaktioner. Trots detta har vi skickat vapen och Ryssland har inte gjort något.
Ryska Röda Linjer: En Analyspresentation

Ryska Röda Linjer

USA och dess NATO-allierade var i början oroliga för att leverera defensiva vapen till Ukraina under 2021 och 2022, rädda för Rysslands reaktioner. Trots ryska varningar skickades vapnen och Ryssland svarade inte med några betydande åtgärder.

Försörjning av Stridsvagnar

Diskussionen om att leverera stridsvagnar drog ut på tiden. När de slutligen anlände hade kriget förändrats så mycket att deras påverkan minskade. Trots ryska hot om användning av taktiska kärnvapen, förblev dessa vapen inlåsta.

Luftförsvarssystem

Debatten fortsatte om att förse Ukraina med luftförsvarssystem. Återigen hotade Ryssland med förstörelse av varje enhet, men inget hände när systemen väl var på plats.

Långdistansvapen

Nästa steg var långdistansvapen som StormShadow och SCALP-EG. Hoten om kärnvapenregn på europeiska städer upprepades, men vapen levererades och hoten förverkligades inte.

Stridsflyg

Diskussionen om att leverera stridsflygplan till Ukraina möttes av samma ryska hot om ”oacceptabel eskalation”. Trots dessa hot skickades planen och Ryssland reagerade inte nämnvärt.

Basering av F-16 i NATO-länder

Ryssland hävdade att basering av F-16 i Rumänien eller Polen skulle göra dessa baser till legitima mål. NATO har dock gjort klart att inga ukrainska F-16 kommer att utföra stridsuppdrag från NATO-territorium, även om underhåll kan ske där.

Slutsats

Varje gång har västvärlden oroat sig för Rysslands reaktioner, och varje gång har Ryssland inte reagerat på det sätt som befarades. Detta väcker frågan om varför väst fortfarande håller tillbaka när det gäller att låta Ukraina använda vapen på ryskt territorium. Vi borde nu veta vad Rysslands respons kommer att vara.

Tillstånd för slå ut mål inne i Ryssland

Det är dags att omvärdera våra antaganden om Rysslands så kallade ”röda linjer” och agera därefter för att stödja Ukrainas försvar mot den ryska aggressionen. Vi bör ge tillstånd för Ukraina att använda våra västerländska vapen för att slå ut militära mål inne i Ryssland. Genom att tillåta detta skulle vi kunna hjälpa Ukraina att försvaga Rysslands militära kapacitet direkt vid källan och därigenom minska trycket på de ukrainska styrkorna vid fronten.

Att utöka Ukrainas möjligheter att slå till mot ryska mål inom Rysslands gränser kan vara en avgörande faktor för att snabbare få slut på konflikten och återställa stabiliteten i regionen.


Det är dags att omvärdera våra antaganden om Rysslands så kallade ”röda linjer” och agera därefter för att stödja Ukrainas försvar mot den ryska aggressionen.

Related news